Развој ергеле Вучијакуз нови статус

Милијана Латиновић
Развој ергеле Вучијакуз нови статус

Бањалука - Влада РС подржала је иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да ергела "Вучијак" из Прњавора буде организована као јавна установа.

Начелник одјељења за сточарство у Министарству пољопривреде Миљан Ербез истакао је да је циљ организовања "Вучијака" као јавне установе да се створе услови да ергела буде конкурентна на тржишту и да може самостално обезбиједити дио прихода. Додаје да ће стицањем статуса јавне установе ергела моћи да пружа услуге у области образовања, туризма и угоститељства, али и за потребе других министарстава и за рекреативно-медицинске активности.

У Министарству пољопривреде наглашавају да је стање смјештајних капацитета на ергели изузетно лоше, те да је потребно ангажовати све расположиве ресурсе како би се коњарство могло развијати. На ергели "Вучијак" тренутно се узгаја шест линија и 15 родова пасмине липицанер.

- Што се тиче бројног стања коња, на ергели се налази 135 грла оба пола и свих категорија, од којих је 14 подмладак из ове године - рекли су у Министарству пољопривреде.

Ергела је била приватизована, а с обзиром на то да ново руководство није успјело да је одржи, Влада РС је 2010. године одлучила да поново врати "Вучијак" у републичко власништво, откупивши је на јавном надметању.

- Захваљујући превасходно неефикасности правног система и стечајних управника, те њиховом неразумијевању за потребе животиња, у периоду од 2010. до 2014. године коњи су претрпјели најтеже године од оснивања ергеле - рекли су у Министарству пољопривреде.

Министарство је обезбиједило снабдијевање сијеном и зоби у континуитету, али се здравствена заштита обавља у најосновнијим потребама. Захваљујући донацији из Кине за ергелу "Вучијак" је обезбијеђена најосновнија механизација.

Историјат

Ергелу је 1946. године основало тадашње Министарство одбране НР БиХ. Формирана је тада највећим дијелом од расплодног материјала поријеклом из ергела "Липи" и "Ђаково" из Хрватске, док мањи дио води поријекло из ергеле "Липица" из Словеније. Име је добила по узвишењу Вучијак.

Липицанер

Пасмина је настала у 16. вијеку и постала једна од најпознатијих у свијету. Због грациозног изгледа, погодности за дресуру и радних способности веома је добро прихваћена код свих слојева друштва. Ова пасмина данас представља културне вриједности Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана