Различит третман најстаријих суграђана од мјеста до мјеста у РС

Данијела Стоканић
Различит третман најстаријих суграђана од мјеста до мјеста у РС

Бањалука - Пензионери у само неколико општина и градова у Републици Српској имају могућност да уз помоћ локалне власти оду на бесплатну рехабилитацију, излет или љетовање, док већина људи у позном добу о томе може само да сања.

Судећи према ријечима представника локалних удружења, најбоље живе пензионери у Приједору, Требињу, Новом Граду, Дервенти и Милићима, док су они из већине других локалних заједница углавном препуштени сами себи.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ истакао је да све мање општина и градова у Српској издваја новац за најстарије суграђане.

- Многе локалне заједнице пензионерима не пружају ни оно основно што би требало, као што је једнократна помоћ, донација дрва и других потрепштина - рекао је Ракуљ и додао да за разлику од Српске сви пензионери у сусједним државама о трошку пензионог фонда иду на љетовање, зимовање, разне рекреације. 

Приједорски пензионери ипак за локалну власт имају само ријечи хвале, јер, како кажу, ниједне године нису заборављени приликом расподјеле новца из буџета. Први човијек приједорских пензионера Слободан Брдар истиче да овај град годишње за суграђане треће доби издваја око 220.000 КМ.

- Од тога 130.000 КМ иде за једнократне помоћи, а 90.000 КМ за бањско лијечење - рекао је Брдар додавши да им остане новца и за више од 20 излета, а чланове којима не одговара бања, шаљу у Биоград на Море. Новцем од чланарина, покривају трошкове сахране.

За разлику од Приједорчана пензионери из Бијељине се, кажу, не могу похвалити тим "луксузом".

- Иако је Бијељина развијенија од Приједора немамо никакву подршку. И оне обавезе које никад нисмо плаћали сада морамо. Плаћамо све доприносе као и сви други становници,  осим оних за дјечију заштиту. Ето, као да нисмо пензионери - рекао је предсједник бијељинског Удружења Саво Пантелић.

Мишљења пензионера из Добоја су подијељена, једни тврде да су задовољни, док други кажу да је помоћ мизерна.

- Све што смо до сада тржили од Градске управе смо и добили, а то је једнократна новчана помоћ. Осим тога, одобрили су нам паркинг мјесто поред наших просторија. Добили смо и љекара из Дома здравља који нам држи едукативне курсеве - рекао је предсједник Удружења пензионера Добој Рајко Глигорић.

Његов суграђанин који није жило да му објавимо име каже да од Градске управе Добој немају неке вајде.

На слабу подршку Градске управе жале се и пензионери из Бањалуке, који кажу да су им и мјесечне карте за градски и приградске превоз поскупјеле. Једна од највећих разонода бањалучких пензионера је улични шах.

Велики број старијих Требињаца слободно вријеме проводи уз добру књигу, па су пензионери најчешћи посјетиоци Народне библиотеке у којој им је омогућен бесплатан упис. По дружењу и организовању излета познати су и рогатички пензионери, док њихови вршњаци у Прњавору не пропуштају плесне вечери петком. На бањско лијечење у бању "Врућицу" у Теслићу средином фебруара је уз подршку општине Градишка отпутовало 25 пензионера. Поједини градишки пензионери активни су на друштвеним мрежама, јер су на бесплатним курсевима из информатике научили да користе "Фејсбук" и "Твитер".

Србија

Пензионерима у Србији уз бројне програме прилагођене њиховом добу, пружени су и бесплатне љекарски прегледи. Занимљиво је то да тамошњи пензионери редовно одлазе на пливање на оближње базене. Ништа мање нису посјећене ни заједничке спортске активности ни бесплатни часови јоге, фитнеса и плеса, али и курсеви страних језика и обуке на рачунару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана