Ратко Дарда завршава најцјењенији математички програм у Европи

Срна
Ратко Дарда завршава најцјењенији математички програм у Европи

Бањалука - Студент друге године мастер студија Универзитета "Париз Дидро" Ратко Дарда похађа вјероватно најцјењенији математички програм у Европи, након чега намјерава да заврши докторат и врати се у Републику Српску.

Дарда каже да је његов одсјек за математику један од највећих свјетских центара за математичку логику. Повезан је са неколико париских универзитета, а програм студија је на веома високом нивоу.

"Програм који похађам вјероватно је најјачи у Европи, јер је Универзитет жЕцоле нормале супериеуреж познат по традицији за природне науке. Ријеч је о институцији која има највећи број освајача жФилдсове медаљеж на свијету - вјероватно, најбитније награде у математици", истиче Дарда.

Он истиче да су све његове колеге на факултету изврсни математичари, те да је ове године научио више него у претходне четири.

"План је да се бавим истраживачком математиком, па намјеравам да завршим и докторски студиј на истом универзитету.

Ако све буде како би требало, ментор ће ми бити један од најуспјешнијих активних математичара у Француској и шире. Много сам срећан што ме је примио за студента", наводи двадесетчетворогодишњи Приједорчанин из села Ништавци.

Он истиче да и даље постоји могућност да се врати у Српску, а то ће, како наводи, највише зависити од понуђених услова за запослење, рад и усавршавање.

"Видјећемо како ће то ићи. Уколико услови буду исти или слични, наравно да бих најприје изабрао своју земљу него неку у Европи", поручује овај математичар.

Дарда савјетује младим математичарима и другим талентима да студирају у иностранству, јер су његови утисци о томе, углавном, добри и позитивни, иако није једноставно живјети у туђини због језика и носталгије.

"Када су у питању природне науке, у иностранству је то, ипак, на вишем нивоу него код нас", објашњава Дарда.

Он истиче да најразвијеније земље увијек воде рачуна о томе да имају добре математичаре, јер се та наука примјењује у економији, информатици, криптографији и бројним другим областима.

"Иако постоје теоријска и примијењена математика, за нека, наизглед теоријска, питања испостави се да имају практичну примјену", објашњава Дарда.

Он открива да је сада активан на пољу алгебарске геометрије, у којој је потребно да се учи "много више теорије која је веома тешка".

"Међу математичарима кружи прича да је свакоме потребно бар двије године само да уђе у поменуту област, након чега може разумјети математичке проблеме и почети да ради на њима. Дакле, из ове области још нисам писао научне радове нити се то од мене или било којег колеге очекује док смо на нивоу мастера", наводи Дарда.

Он је својевремено био најбољи млади студент Српске у иностранству према
ранг-листи Фонда "Др Милан Јелић", који функционише у оквиру Министарства науке и технологије Српске.

Дардин таленат за бројке међу првима су препознали наставници приједорске Основне школе "Доситеј Обрадовић", гдје је био вуковац, а касније је као ученик локалне Гимназије "Свети Сава" почео да осваја медаље и на свјетским математичким олимпијадама.

Дарда је са свим десеткама у индексу завршио основне студије математике на словеначком Универзитету у Приморској.

Објављивао је радове у престижним научним часописима и учествовао на реномираним међународним математичким школама и конференцијама, између осталог, у Француској, Израелу, Русији, САД и Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана