Рат за начелника у Котор Варошу

Ведрана Кулага
Рат за начелника у Котор Варошу

Котор Варош - Најјаче политичке партије у Котор Варошу воде грчевиту међусобну, али и унутрашњу борбу како би за свој кадар излобирале кандидатуру за начелника општине на предстојећим локалним изборима.

Док у другим странкама још калкулишу и лобирају, за сада се као најозбиљнији кандидат за начелника наметнуо предсједник Општинског одбора СП-а Предраг Тешић. Он је потпуно ново име на локалној политичкој сцени, а први човјек социјалиста у Котор Варошу постао је у октобру прошле године и за кратко вријеме изградио јаку страначку инфраструктуру. Тешић је, осим што је био на директорским позицијама у финансијском, медијском и сектору културе, дугогодишњи активиста у невладином сектору и спортским савезима и клубовима. С обзиром на то да су локални СНСД и ДНС у дугогодишњем сукобу, социјалисти се намећу и као мост који би помирио односе унутар коалиције пресликане са републичког нивоа. Тешић каже да је спреман да прихвати кандидатуру за начелника у име тог блока.

- Уколико будем заједнички кандидат, побједа коалиције ће бити сигурна, а онда ћу искористити велико искуство из приватног бизниса и одличне везе које имам у региону како бих Котор Варош претворио у нашу Јагодину - истакао је Тешић, чија је предност у односу на коалиционе партнере и значајна подршка у бошњачком и хрватском бирачком тијелу.

Први човјек СНСД-а у Котор Варошу Горан Кушљић каже да није било званичних разговора са локалним одборима коалиционих партнера, али да као најјача партија у том блоку очекују да ће имати кандидата кога ће подржати ДНС и СП.

- Став нашег Општинског одбора је да тражимо да имамо кандидата за начелника у овој коалицији, а ако тако не буде, понашаћемо се у складу са договором са централом СНСД-а - казао је Кушљић не желећи да говори о именима.

Општински одбор ДНС-а одлучио је да имају свог кандидата за начелника и са том одлуком упознао руководство странке.

- Имамо више потенцијалних кандидата, који су спремни да уз ојачану страначку инфраструктуру изборе побједу на локалним изборима - казали су у которварошком ДНС-у и додали да за сада није било званичних разговора са осталим странкама и да је на руководству ДНС-а на републичком нивоу да у преговорима са коалиционим партнерима утврди да ли ће кандидат ДНС-а бити предложен за начелника.

Међу странкама које чине Савез за промјене варничи због кандидата за начелника општине.

- СДС и ПДП раније су се договорили да та позиција припадне СДС-у. ПДП сада жели да наметне свог кандидата, али они имају проблем и у својим редовима, јер на позицију начелника "пуцају" најмање три функционера - Радислав Петрушић, Раденко Чупић и Миодраг Петровић. СДС је с друге стране одавно кандидатуру резервисао за Младена Тривуновића. Расплет тог чвора још није ни на видику - казао је "Гласу Српске" саговорник из Савеза за промјене.

Шеф Клуба одборника СДС-а у которварошком парламенту Младен Тривуновић каже да ће имати заједничког кандидата.

- Није важно из које ће странке бити, већ да то буде неко ко ће доћи до побједе и знати како да помогне општини. Са ПДП-ом смо усагласили да то буде заједнички кандидат, али је још рано да говоримо о именима - казао је Тривуновић.

Лидер ПДП-а Миодраг Петровић каже да имају споразум о коалиционом дјеловању.

- Вјероватно ћемо ићи са заједничким кандидатом, а њега ће по свој прилици предложити ПДП - рекао је Петровић.

На прошлим изборима главну трку водили су СНСД, ПДП и СДС. Побиједио је СНСД-ов Далибор Вучановић испред Мирослава Малијевића из ПДП-а и Недељка Ђекановића из СДС-а, који је у међувремену напустио странку.

Изворна СДС

Предсједник Изворне СДС за бањалучку изборну јединицу Славко Ђукић казао је да још није заузет званични став у вези са локалним изборима.

- Нема експлицитног става странке да ћемо ићи са својим кандидатом или подржати неког другог. Општинским одборима је дата пуна слобода да сами одлуче - каже Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана