Растушка пећина крије тајне праисторијских животиња: Споменик природе од сутра доступан посјетиоцима

Срна
Растушка пећина крије тајне праисторијских животиња: Споменик природе од сутра доступан посјетиоцима

ТЕСЛИЋ - Споменик природе, Растушка пећина у Теслићу почиње са радом од сутра, а посјетиоцима је на располагању око 350 метара уређених и освијетљених стаза, рекао је Срни директор Туристичке организације општине Теслић Данијел Петровић.

Петровић је навео да је Растушка пећина за посјетиоце отворена уторком, сриједом, петком, суботом и недјељом у периоду од 12 до 19 часова.

Према његовим ријечима улазак у пећину  се врши на сваких сат - од 12 до 18 часова.

-За посјете организованих група у терминима који нису обухваћени редовним радним временом, потребно је најавити посјету 24 часа раније Туристичкој организацији општине Теслић - навео је Петровић.

Улаз у пећину се наплаћује по три КМ по особи појединачно, а за групе од више од 10 особа цијена је двије КМ по особи, док дјеца до 12 година не плаћају улаз.

За посјетиоце је на располагању 350 метара уређених и освијетљених стаза.

Када су у питању специфичности Растушке пећине, Петровић каже да је у ранијем периоду као и почетком друге деценије 21. вијека рађено неколико археолошких истраживања током којих су пронађени остаци пећинског медвједа и плеистоценог вука, а старост костију процијењена је на 18.000 година.

Такође, пронађени су остаци два огњишта која су користили праисторијски ловци. На једном је ватра ложена око 400 година, а на другом око 150.

-Посљедња истраживања која су обављали стручњаци са Универзитета Кембриџ показала су и присуство других нетипичних праисторијских животиња са становишта данашњег времена као што су лав и тигар - навео је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана