Рањена птица свједок трагедије козарске дјеце

М. В.
Рањена птица свједок трагедије козарске дјеце

Градишка - Културни центар Градишка организовао је јуче за ђаке Основне школе "Младен Стојановић" манифестацију "Школски спомен-час" која је одржана код споменика "Рањена птица" у Горњим Подградцима.

Ријеч је о споменику посвећеном трагичној судбини више хиљада козарске дјеце у логорима смрти, а о његовом значају ученицима је говорио професор историје Бојан Вујичић.

- Претпоставља се да је у збјеговима са Козаре јула 1942. године отјерано око 80.000 становника, од чега је било више од 25.000 дјеце - рекао је Вујичић.

Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте Јасеновца, каже да "Рањена птица" треба да буде опомена да се никад не понови голгота коју је прошло становништво Козаре.

Споменик и амфитеатар рестаурирани су лани захваљујући градишком Културном центру. Директор ове установе Жељко Благојевић каже да је циљ био да се страдали отргну од заборава, те да се уреди камени амфитеатар за литерарне и музичке програме.

Споменик "Рањена птица" направљен је 1983. од старог оружја сакупљеног на Козари, а израдио га је скулптор Тоне Светина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана