РАК: Мапирање широкопојасног интернета - почетак увођења 5г мреже

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО- Регулаторна агенција за комуникације (РАК) добила је званичан допис Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) којим се потврђује спремност ИТУ за пружање неопходне стручне и техничке подршке при реализацији пројекта "Повољно окружење за мапирање широкопојасног интернета у БиХ", а који је најављен и на недавно одржаном Регионалном форуму регулаторних тијела.

Писмом шефа Канцеларије ИТУ за Европу Јарослава Пондера упућеном генералном директору Агенције Драшку Милиновићу, које садржи методолошки приступ пројекту, покренут је процес заједничке сарадње ИТУ и Агенције на развоју широкопојасног интернета у БиХ, саопштено је из РАК-а.

Словеначка регулаторна агенција АКОС биће партнер и техничка подршка Агенцији у овом пројекту и, током новембра, двије регулаторне агенције утврдиће све неопходне елементе за његову реализацију, на основу међународног документа "ИТУ водич за успостављање система мапирања широкопојасног интернета".

"Ово је изузетно значајан корак за нас, јер је Агенција овом потврдом ИТУ кренула у активности, чија постепена реализација нас приближава циљевима у вези са увођењем 5Г технологије у БиХ. Мапирање широкопојасног интернета је обавеза која је прописана и чланицама ЕУ, и тај посао мора бити завршен до децембра 2023.године", изјавио је овим поводом Милиновић.

Он је навео да мапирање обухвата све релевантне информације о постојећој широкопојасној инфраструктури на једном мјесту, те да је БиХ до сада једина земља у региону која нема дефинисану стратегију развоја широкопојасног приступа интернету.

Милиновић је посебно истакао спремност Агенције да одмах ангажује све властите стручне ресурсе, да би се реализацији пројекта приступило на најквалитетнији начин, уз техничку подршку и координацију ИТУ и АКОС и тиме почели стварати неопходни предуслови за почетак увођења 5Г мреже у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана