Рајчевић: У систему е-беба седам породилишта

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас у Бијељини да ће након имплементације пројекта "е-беба" све процедуре око статуса новорођенчета бити завршаване у породилишту и родитељи више неће морати да обилазе неколико локација и траже увјерења.

Он је подсјетио да је имплементација овог пројекта започета у градској болници у Добоју прије мјесец и по дана, а данас, укључујући градску болницу у Бијељини, у систему "е-беба" је већ седам породилишта.

"Остало је још неких пет породилишта у Републици Српској како бисмо испунили онај циљ који смо дефинисали на сједници Владе Српске прије мјесец дана, а то је да до 31. августа имамо сва породилишта у Републици, што јавна што приватна, у систему е-беба", рекао је новинарима Рајчевић.

Он очекује да је реално очекивати да ће овај циљ бити испуњен у предвиђеном року. Рајчевић је нагласио да је циљ пројекта да се, прије свега, олакша процедура уписа и стицања статуса новорођенчади у Српској.

"То је до сада била помало и мукотрпна процедура за нове родитеље који су морали да обилазе неколико локација, да траже неколико увјерења како би добили статус за своје новорођенче. Међутим, са имплементацијом овог пројекта све се завршава у породилишту, гдје у сарадњи са здравственим радником уносе неопходне податке о новорођенчету", рекао је Рајчевић.

Он истиче да у периоду од 48 сати до три дана родитељи добијају на кућну адресу цијели сет документације – извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, матични број, а Фонд здравственог осигурања осигурава новорођенче.

"По информацијама којима ја располажем, од јутрос имамо више од 200 беба које су евидентиране путем система е-беба", навео је министар Рајчевић на конференцији за новинаре у бијељинској болници. Он истиче да су успјели да приведу крају имплементацију овог племенитог пројекта започетог 2019. када су дефинисани његови оквири, без обзира на тешкоће са пандемијом вируса корона 2020.

"Успјели смо да, ево, полако приведемо крају имплементацију овог пројекта на задовољство свих грађана Републике Српске, посебно на задовољство наших родитеља и наших најмлађих становника", рекао је Рајчевић.

Он је захвалио директору Болнице "Свети Врачеви" Златку Максимовићу на брзом развоју и провођењу овом пројекта.

Максимовић је рекао да се на добрим стварима попут овог пројекта показује како се ствара заједнички, са свих нивоа власти, ради већег степена задовољства корисника услуга.

"Ту смо да озваничимо почетак електронског пријављивања рођења дјетета кроз пројекат е-беба", рекао је Максимовић и изразио задовољство због оваквих пројеката у бијељинској болници, која је једина здравствена установа секундарног и терцијарног нивоа која има важећи ИСО стандард 9001 за квалитет услуга.

Он истиче да је у Болници у току увођење сертификације пи-си-ар лабораторије, што раде са домаћим, али и са иностраним кућама, у овом случају са Швајцарском.

"Дјеца која су од данас рођена овдје, у овој болници, могу да, захваљујући нашим здравственим радницима, те сарадњом са Градском управом, са МУП-ом и Фондом здравства, на кућну адресу добију матични број, родни лист, а у перспективи и електронску здравствену књижицу", рекао је Максимовић.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске су носиоци овог пројекта, уз Министарство здравља, МУП, Фонд здравства Републике Српске и локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана