Рајчевић најавио изградњу студентског дома у Источном Сарајеву

ATV
Рајчевић најавио изградњу студентског дома у Источном Сарајеву

Реформа високог образовања и изградња студентског дома у Источном Сарајеву били су данас у фокусу састанка министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Срђана Рајчевића са представницима Универзитета Источно Сарајево, Студентског центра и општине Источно Ново Сарајево.

“Ја сам више пута говорио да ће се да ће се концепт читаве реформе заснивати на три принципа, то интернационализација, модернизација и рационализација високог образовања. То је нешто на чему ћемо ми инсистирати”, каже Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске.

“Заиста се ради о изванредном закону, најбољи закон од када сам ја у високом образовању. Овај је закон најсвеобухватнији”, рекао Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Међу приоритетима је и изградња новог студентског дома у Источном Сарајеву, па би нови објекат, који ће моћи примити 360 студената, према плану, требао бити завршен до краја идуће године.

“Сад смо детаљније разговарали с министром и тендерска документација скупа са министарством је при крају, па то могло у скорије вријеме да се ријеши”, каже Александра Бјелица, директор Студентског центра у Источном Сарајеву.

“Данашња посјета је отклонила много дилема и довела нас до тога да ћемо наставити заједнички да радимо на јачању УИС и његовом позиционирању овдје на универзитету”, рекао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Помоћ Владе Републике Српске добиће и општина Трново, гдје је данас боравила Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске. Кроз пројекте који су већ покренути у овој општини ће почети рјешавње наслијђених пореблема.

“Посебно о чему смо разговарали је идеја, с обзиром на то да смо имали доста промјена у законским регулативама, које се односе и на матичаре и на матичне уреде, ми смо се договорили да свим неразвијеним општинама у РС обезбиједимо новчана средства за набавку опреме за матичне уреде у мјесним канцеларијама”, каже Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У Источном Сарајеву боравио је данас и министар правде Републике Српске Антон Касиповић гдје је носиоце  правосудних функција са подручја Сарајевско-романијске регије информисао о припреми закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

А било је и ријечи о платама и другим накнадама запослених, као и настојањима Владе Републике Српске да буде побољшан материјали положај запослених у правосуђу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана