Рафтери на обуци за дивље воде

Радмила Ђевић
Рафтери на обуци за дивље воде

Фоча - Рафтинг кампови у Фочи увелико се спремају за почетак нове туристичке сезоне до које је остао непун мјесец, а да би туристи били што безбједнији рафтери похађају веома захтјевну обуку спасавања на води.

Симулирајући разне ситуације спасавања дављеника, четири водича из Фоче и по један из Шпаније и Грчке проводе по читав дан на леденој ријеци, чија је температура у ово доба године, када се топи снијег са планина, тек око шест степени Целзијуса. На ријеци остају готово до поноћи.

Тајне борбе са дивљим водама преноси им један од водећих

инструктора Међународне рафтинг федерације Марк Хирст, који овакве обуке спроводи широм свијета.

Циљ курса је повећати ниво услуга и безбједност рафтинга на ријекама Тари и Дрини, те обучити кадар за спасавање у ванредним ситуацијама.

Христ, који је дошао на позив Рафтинг кампа "Тара-рафт", каже да је ова ријека погодна за све спасилачке курсеве, нарочито за захтјевне обуке. Овај Енглез са пребивалиштем у Финској у наредних седам дана обучаваће спасиоце на дивљим водама, а затим слиједи обука за водиче, коју је признала Међународна рафтинг федерација.

- Трудим се да научим ове момке да постану што професионалнији, да могу помоћи туристима на ријеци, да изађу из зоне комфора и добијају знања и технике које нико прије њих на Тари није савладао. Обука је захтјевна, а предност је и што су научили да комуницирају са туристима на страном језику, јер све вријеме разговарамо на енглеском језику - рекао је Хирст.

У Рафтинг центру "Тара-рафт" настоје да кроз обуку скипера, водича и спасилаца ниво услуга подигну на свјетски стандард. Од прошле године имају и спасиоце кајакаше, што је новитет међу рафтерима. Захваљујући седмодневној обуци, коју тренутно похађају, постићи ће виши нови организације и техничког спасавања на водама.

- Као рафтинг водич и трип лидер био сам до сада на десетак обука Међународне рафтинг федерације, али ово је једна од најтежих. Изузетно је напорно, ради се 12 сати дневно, излази се из зоне комфора и захваљујући томе постаћемо одлични спасиоци. Неки од нас полагаће и за веће класе водича - каже менаџер рафтинг центра "Тара рафт" Мирко Давидовић.

Шпанац Хуго Гутјерес истиче да је очаран овим предјелима на којима борави први пут.

- Пропутовао сам Шпанију и Енглеску, био и на рафтингу у Шкотској, али ово је импресивно мјесто. Предивна је природа, гостољубиви људи, одлична храна и ја се сигурно враћам овдје поново - рекао је Гутјерес.

Обука се, осим на ријеци Тари, одржава и на Сутјесци и Пиви. Инструктори поручују да је ријека Тара идеална за рафтинг и авантуристички туризам, као и за све врста обука и тренинге. Отуда и њихове највише оцјене и препоруке туристима и љубитељима природе из цијелог свијета.

Ноћне обуке

Спасилачке технике савлађује и Маринко Бегенишић, члан рафтинг кампа "Дивља ријека".

- Савладали смо много техника спасавања и самоспасавања, били смо и на ноћним обукама, врло је квалитетна обука, практична, након које сте спремни за помоћ и спасавање туриста. Обучавање ноћу нам је донијело ново, врло корисно искуство - каже Бегенишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана