Радунковић: Бог је створио човјека да буде срећан

Срна
Радунковић: Бог је створио човјека да буде срећан

ДОБОЈ - Самоуки умјетник и моделар Бранко Радунковић /83/, који је рођен без шака и кољена, каже да је Бог створио човјека да буде срећан и са задатком да усрећује људе око себе, па је имао и план за њега којег се држи.

Радунковић, који је имао више од 300 изложби макета на простору бивше Југославије и у земљама Европе, каже да је читав живот гурао узбрдо и то без ногу и пливао узводно без руку, носећи свој крст при томе радујући се животу.

“Ако човјек има здрав дух и разум, он здраво живи, доноси здраве одлуке и такав онда мора да успије. Лоше је када се човјек у својим проблемима зачаури, тада душа оболи и тијело буде слабо”, рекао је Радунковић, који је синоћ одржао предавање “Воља чини чуда” у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју.

Иако се више не бави моделарство, Радунковић каже да се радо одазива позивима да одржи предавање за које каже да је врста саборовања током којег поручује да никада не треба клонути духом јер дух управља тијелом, а не обратно.

Он истиче да 83 године ужива у животу, да због свог тјелесног хендикепа није имао комплексе, и да је, према евиденцији коју је водио, више од пет милиона људи посјетило његових 314 изложби, од којих је једну одржао и у Добоју 1967. године.

Захваљујући свом дару радио је макете вјерских објеката свих конфесија, као и тврђава, од којих је њему најзахтјевнија била макета катедрале у Ђакову тешка 36 килограма, на којој је радио шест месеци и довршио 1971. године.

Предавање је, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, организовао свештеник Хаџи Недељко Горановић, који је рекао новинарима да примјер Радунковића много значи у данашњим искушењима.

Самоуки умјетник и моделар Бранко Радунковић рођен је 3. јуна 1941. године у насељу Брезик у Подравској Слатини у Хрватској, да би током рата избјегао у Прњавор у Шумадији.

Прву макету православне цркве у Миклеушу у барокном стилу направио је 1958. године. Прву изложбу имао је у Новој Буковици 1961. а задњу 1991. године у Кратову у Македонији.

Његова кућа и галерија са скоро свим направљеним макетама у Новој Буковици минирана је и уништена 1991. године, а Бранко се са супругом Јованком као избјеглица настанио у Прњавору у Шумадији.

Радунковић је био активан у раду са црквеним хоровима, а свој живот је описао књигом “Воља чини чуда”, која је издата 2008. године, која је у међувремену доживјела треће допуњено издање.

Инспирисани Бранком Радунковићем у Вршцу је основана Мала школа “Бранко Радунковић-Воља чини чуда”, са циљем да се код дјеце развијају интелектуалне способности, али и хришћанска мудрост и врлине.

Мала школа традиционално додјељује на дан Бранковог рођења награду “Бранко Радунковић-Воља чини чуда”, намјењена истакнутим ствароцима и личностима које су дале снажан допринос очувању српског националног идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана