Радови Удружење жена из Српца тражени од Бањалуке до Требиња: Квалитет трасира пут до купаца

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Када се родила идеја да окупимо жене које имају разне хобије и баве се необичним и помало заборављеним занимањима, нисмо ни слутили да ћемо постати толико препознатљиви и да ће наши производи ући у многе домове широм Српске.

Испричала је то директорица Удружења жена Србац Весна Смиљанић, присјећајући се почетака рада овог удружења које је ових дана прославило другу годишњицу постојања. Број чланица у сталном је порасту, а тренутно их има више од 50. Годинама су се самостално бавиле израдом уникатних ручних радова, зимнице, одјевних, козметичких и других производа, али нису успијевале пронаћи пут до купаца.

Удруживањем и заједничким наступом на тржишту њихов таленат и креативност постали су доступни широј јавности.

- Кренуле смо са представљањем производа из кућне радиности на важнијим догађајима у Српцу. Затим смо почеле обрађивати земљу и узгајати љековито и ароматично биље, од којег смо правиле чајеве, креме и сапуне. Припремале смо и зимницу, сокове и ликере. Направиле смо властити лого и интернет страницу и за кратко вријеме изградиле бренд који је постао синоним за квалитет - поносно прича Смиљанићева.

На њихову адресу су почели долазити све чешћи позиви за гостовање на сајмовима, а сваки од њих су радо прихватали. Није прошло дуго времена а стигле су и прве награде.

- Прије неколико мјесеци је наш штанд на сајму у Приједору изабран за најљепши, а на сајму у Бањалуци у новембру добили смо златну медаљу за пекмез од шљива и сребрну медаљу за домаћи благи ајвар од печених паприка. Пријају нам оцјене стручног жирија, али купци су нам највеће мјерило и они потврђују да смо на добром путу - рекла је Смиљанићева.

Њихови производи су прошли потребне анализе које су потврдиле врхунски квалитет и укус, због чега су се нашли и у понуди крајишких кућа у Бањалуци и Требињу.

- Поред награђеног пекмеза и ајвара, у овим радњама се може купити наш џем од јагода и малина, пекмез од шипка, медењаци и сапуни. Намјера нам је да проширимо понуду и покушамо стићи до свих купаца у Српској који пожеле имати неке од наших производа - рекла је Смиљанићева, која се бави израдом крпених лутака, за које влада интересовање и ван граница Српске. Другу годишњицу рада прославиле су у новом изложбеном салону, на првом спрату тржног центра “Хипер Корт” у Српцу, гдје су угостиле бројне госте из региона, а за грађане су припремиле попуст у износу од десет одсто на комплетан асортиман, који ће трајати до Васкрса.

Чланица удружења Брана Сувајац каже да ће у новом простору имати могућност да одржавају и разне радионице за дјецу и одрасле, да би били још препознатљивији. Намјера им је, како каже, да покушају анимирати више жена са села да им се прикључе.

- Међу чланицама има добрих домаћица, мајки и супруга које израђују ручне и друге радове и традиционална јела по рецептима наших мајки и бака. Стално учимо једне од других, јер свака од нас доноси са собом ново искуство - рекла је Брана Сувајац, која припрема производе од љешника.

Брана Лончар своје пензионерске дане проводи плетећи и хеклајући, а заједно са осталим чланицама вриједно ради и на припреми зимнице и других специјалитета.

- Србац је мало мјесто и нема пуно дешавања, тако да својим радом доприносимо квалитетнијем друштвеном животу и очувању традиције. Трудимо се да оне обичаје који су вијековима присутни на овим просторима пренесемо на млађе - рекла је Лончарева.

Удружење жена већ двије године је домаћин продајних сајмова, у сарадњи са Туристичком организацијом, који се организују уочи новогодишњих и божићних празника, Васкрса, Међународног дана жена и Дана и крсне славе општине Србац.

Хуманитарни рад

Србачке жене окупљене у овом удружењу помогле су изградњу нове куће за младића са посебним потребама Небојшу Вученовића из Повелича, а донирале су и 10 пакета зимнице за вишечлане породице у сарадњи са Центром за социјални рад. Прошле године су покренуле и фестивал Урбан фест на градском тргу у Српцу, уз гостовање поп-рок бендова из цијеле Српске, што ће постати традиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана