Радојчић: На лијечењу 66 ковид пацијената

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - У бијељинској ковид болници данас има 66 пацијената, од којих је 15 на кисеоничкој подршци, а више од половине хоспитализованих има изузетно тешку клиничку слику и захтијевају свакодневно праћење, рекла је инфектолог Александра Радојчић.

БИЈЕЉИНА - У бијељинској ковид болници данас има 66 пацијената, од којих је 15 на кисеоничкој подршци, а више од половине хоспитализованих има изузетно тешку клиничку слику и захтијевају свакодневно праћење, рекла је инфектолог Александра Радојчић.

"Што се тиче пријема, јуче их је било седам, док су евидентирана три отпуста. У принципу, сваки дан примамо између пет и седам, до 10 пацијената, те отпуштамо отприлике врло сличан број тако да смо стално у некој равнотежи 60-70, максимум 80 пацијената", рекла је Радојчићева новинарима.

Она је истакла да су међу хоспитализованима махом старија лица, али да су јуче примљени и људи средњих година, радно способни.

"Имамо и троје млађих људи старих 30-35 година, који су са тежим клиничким сликама, али се свакодневно прате", напоменула је Радојчићева. Она је навела да је међу јучерашњих седам пријема било двоје људи који су вакцинисани, с тим да је прошло више од шест мјесеци од посљедње дозе и нису се придржавали прописаних мјера личне заштитне опреме.

"Међу зараженима је мали проценат вакцинисаних", напоменула је Радојчићева. Када је ријеч о симптомима вируса корона ове јесени, неки су остали исти, попут малаксалости и губитка чула мириса и укуса, али сада има и нових, а то су цурење носа, гребање у грлу, кијавица, па тек онда долази суви надржајни кашаљ.

"Наши пацијенти који долазе посљедњих недјељу дана, јављају се са погоршањем седмог или 10, чак и 12. дана болести, код старијих који су били третирани антибиотском терапијом у кућним условима, што је отежало клиничку слику", рекла је Радојчићева.

У односу на прошлу годину, разлика је и да између петог и седмог дана нема погоршања стања, него послије 10. Радојчићева је изразила забринутост јер су ту и цурење из носа и кијање, које подсјећа на грипозни синдром и, како је рекла, биће огроман проблем кад крене и грип како издиференцирати шта је грип, а шта ковид, јер клиничка слика, малтене, почиње слично. Она је појаснила да је за грип карактеристична већа фебрилност, односно тјелесна температура од 38, 39 и 40, док је код ковида 19 то 37,2-37,3, што је, отприлике, разлика између овог и прошлог таласа. Када је ријеч о трећој дози вакцине против вируса корона, Радојчићева је навела да још нису добили препоруке од Института за јавно здравље Републике Српске, а чим их добију, почеће да раде према њима.

"По Си-Ди-Сију ( Centers for Disease Control and Prevention - CDC ) тражи се да око 70 одсто грађана буде вакцинисано првом и другом дозом, па тек онда да ризичне групе приме трећу дозу и мислим да су у праву", рекла је Радојчићева. Радојчићева је напоменула да се у Бијељини, за сада, спроводи само вакцинација против вируса корона јер против грипа креће тек од друге половине октобра, а никад не раније, будући да се грипозни синдром овдје појављује крајем децембра и у јануару, појаснила је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана