Радним акцијама средњошколци из Приједора скупљају новац за другаре

Анита Јанковић
Радним акцијама средњошколци из Приједора скупљају новац за другаре

Бањалука - Ученици трећег разреда приједорске Гимназије "Свети Сава" организовали су низ радних акција с циљем прикупљања новца за своје другаре који су у лошијој материјалној ситуацији, како би могли да иду на матурску екскурзију.

Ови средњошколци, који желе да свих 28 ученика њиховог трећег два одјељења обиђу Италију, Шпанију и Француску, спремни су да раде све, само да скупе потребни новац.

- Матурска екскурзија је веома скупа и кошта 800 КМ за сваког ученика, а у нашем одјељењу има седам ђака који нису у могућности да обезбиједе цијели износ. Због тога смо се организовали и потребно нам је око 4.000 КМ да сви заједно идемо на путовање азурном обалом у септембру - каже ученица Сара Мршић, која је координатор акције.

Иако су скупили дио новца, за сада су још далеко од циља па заједничким снагама већ неколико седмица скупљају секундарне сировине попут старог папира, пластичних и металних чепова и фолија од цигарета, које планирају да продају.

- Озбиљно смо загризли у ову причу и прошлог викенда смо ишли да пошумљавамо Љубију, гдје смо засадили 2.500 садница јасена и јавора. У нову акцију пошумљавања идемо већ данас и за сада још не знамо колико ће нам тај рад бити плаћен, али сигурни смо да ће то бити значајан износ - прича оптимистична Мршићева и истиче да овим чином не помажу само својим другарима из клупе него и планети.

Мршићева је навела да у оквиру акције нуде и пословну сарадњу многим фирмама.

- Позивамо разне послодавце да нам се јаве како бисмо договорили сарадњу. Потребно је да нам донирају произвољан износ новца, а ми ћемо их промовисати на различите начине - појаснила је ова ученица.

Њен другар Алекса Комосар поручује да ће организовати и хуманитарну пројекцију филма "Зона Замфирова два - Врати се Зоне" у кину "Козара" 9. априла.

- Цијена карте биће три марке, а сав новац од продатих улазница донираћемо нашим школским другарима - рекао је Комосар, додавши да би им много значило када би им се јавило што више људи, предузећа и организација како би сви ђаци њиховог одјељења могли на екскурзију.

Добар одјек

Сара Мршић каже да су наишли на врло позитивне коментаре јавности и добар одзив грађана и послодаваца који их подржавају у оном што раде.

- Сложни смо у акцији и сви су одушевљени овим што смо осмислили. Свакодневно се договарамо шта и како да радимо, а највише нас весели када видимо изненађене суграђане због чињенице да нас није покварио систем - каже Мршићева и наводи да су њихови другари из одјељења за које скупљају новац поносни на њих и врло су им захвални, јер су се одлучили да раде иако им новац не треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана