Радници Дома здравља у Власеници штрајком траже плате и доприносе

Свјетлана Ђуричић
Радници Дома здравља у Власеници штрајком траже плате и доприносе

Власеница - Радници Дома здравља у Власеници одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења, јер им управа ове здравствене установе дугује шест плата и накнаде за превоз, а ни доприноси за здравствено и пензијско осигурање нису редовно уплаћивани.

Предсједница Штрајкачког одбора у Дому здравља Власеница Владанка Влачић је рекла да су радници од 13 до 14 часова изашли испред ове здравствене установе да би изразили незадовољство, али да им се нико из управе није обратио.

- Ако не буде никаквих помака у рјешавању проблема, за седам дана ћемо ступити у генерални штрајк. Посљедњу плату смо примили у марту, а неуплаћених доприноса има још од 2012. Радницима који путују дугују по 6.000 КМ за превоз. Радници немају ни за храну, у питању је голи опстанак - каже Влачићева, која је и предсједница синдикалне организације у Дому здравља.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић је казао да је у посљедњих 12 мјесеци власенички Дом здравља запослио 12 нових радника.

Јуче су засједали и одборници Скупштине општине Власеница, а једина тачка дневног реда је била разматрање ситуације у Дому здравља.

Директорица Дома здравља Јагода Петровић је рекла да је на сједници Скупштине донесен закључак да је овој установи потребна систематизација и рационализација радних мјеста.

Казала је да је тренутно 76 запослених, а према препорукама Фонда здравственог осигурања РС, требало би да их буде дупло мање.

- Вјерујте да не знам шта ћемо ако радници ступе у генерални штрајк. Та ситуација није од јуче и не може бити ријешена за седам дана - казала је Петровићева.

Из Фонда здравственог осигурања РС су рекли да редовно, према уговору, измирују своје обавезе према свим здравственим установама, укључујући и Дом здравља у Власеници. До сада је Фонд овој здравственој установи дозначио око 840.000 КМ.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС напомињу да је, према Закону о здравственој заштити РС, одговорност за пословање домова здравља на руководствима домова здравља и локалним заједницама, које су њихови оснивачи.

Краљевић

Начелник Власенице Мирослав Краљевић каже да дуг Дома здравља од 3,5 милиона КМ чине дуговања према Пореској управи РС, "Електропривреди" и трећим лицима те да је за њега одговорна претходна власт у овој општини.

- Одговорно тврдим да ниједан радник није примљен без потребе. Дом здравља мора ићи у систематизацију и рационализацију радних мјеста, те пензионисање радника који су стекли услове за то - казао је Краљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана