Радници бјежали од ватрене стихије у градишком Дому синдиката

Милан Вујић
Радници бјежали од ватрене стихије у градишком Дому синдиката

Градишка - У пожару који је јуче избио у градишком Дому синдиката потпуно је изгорио спрат на ком се налазило пет канцеларија, али на срећу нико од радника није повријеђен.

За вријеме пожара, који је избио у 11.15 часова, у згради је било шест особа које су на вријеме изашле из објекта.

У пламену су оштећене канцеларије синдиката, Савеза инвалида рада, Општинског одбора ПДП-а и књиговодственог бироа "М-конти". Велика штета је причињена и "Такси пицерији", која се налази у приземљу овог објекта.

Пламен који је гутао све пред собом није успјела да спријечи ни власница књиговодственог бироа "М-конти" Мира Борјановић, која је покушала да угаси пожар, али је ватрена стихија била јача. Она је испричала да је прво осјетила мирис спаљене пластике. Видјела је да у њеној канцеларији ништа не гори па је одлучила да преконтролише сусједне.

Ушла је у канцеларију Савеза инвалида и питала да ли осјете мирис паљевине, али тамо су јој одговорили да ништа нису примијетили. Када је кренула до канцеларије Синдиката чула је повике "Пожар, пожар...". Одмах је ушла код њих и видјела густи дим и ватру код радног стола.

- Улетјела сам у канцеларију која је већ била пуна дима. Узела сам апарат за гашење пожара, али нисам успјела да угасим ватру, јер се пламен брзо ширио на остале канцеларије. Схватила сам да нам је само преостало да побјегнемо из зграде и спасимо живе главе - казала је Борјановићева.

Додаје да има велике замјерке на ватрогасце који, како каже, нису благовремено интервенисали. Према њеним ријечима, више од 20 минута требало је градишкој Професионалној ватрогасној јединици да дође до Дома синдиката, који се налази на 500 метара ваздушне линије од Ватрогасног дома.

- Када су коначно дошли требало им је још десет минута да монтирају ватрогасна цријева. Штета је огромна, све је изгорјело, рачунари, опрема, књиговодствени папири 35 предузећа. Ипак, добро је да нико није страдао - рекла је Борјановићева.

Борбу са пламеном стихијом неће заборавити ни технички секретар Савеза синдиката у Градишци Славица Павковић, коју је при уласку у сусједну канцеларију дочекао облак дима.

- Када сам кроз отшкринута врата угледала велики пламен викала сам: "Пожар, пожар!". Ни сама не знам како сам врата отворила - прича у шоку Павковићева.

Зграда Дома синдиката је једна од најстаријих у граду, а саграђена је давне 1932. године па се претпоставља да је узрок пожара дотрајала електроинсталација.

Портпарол бањалучког Центра јавне безбједности Бањалука Марија Маркановић је истакла да ће увиђај обавити припадници Станице јавне безбједности Градишка када за то буду створени услови. Нагласила је да ће бити предузете све истражне радње с циљем откривања узрока пожара.

Дом културе

У некадашњем Дому културе "Вељко Чубриловић" је 16. новембра 2005. године, због неисправних електроинсталација, избио пожар у којем су погинуле раднице предузећа "Симпо-СИК" Дијана Ећимовић, Гордана Ждеро и Биљана Плотан-Шешум, док се искакањем кроз прозор са другог спрата од сигурне смрти спасио Живко Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана