Радници бијељинског Житопромета тужбом траже зарађено

Свјетлана Ђуричић
Радници бијељинског Житопромета тужбом траже зарађено

Бањалука - Око стотину радника бијељинског “Житопромета” тужило је фирму захтијевајући заостале плате и надокнаду путних и других трошкова, док већински власник овог некадашњег гиганта Слободан Павловић поручује да ће рјешење за проблеме бити пронађено до краја године.

Производња у овом млинско-пекарском предузећу стоји већ два мјесеца, а радници су на чекању до 9. фебруара 2019. године. 

Предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Предраг Зарић каже да раднике нико ни о чему не обавјештава.

- Сви очекују да ће рјешење донијети докапитализација Павловић банке, која ће потом дати кредит “Житопромету”. Управа предузећа је хтјела да узме кредит од Павловић банке, али то није могуће без докапитализације банке - рекао је Зарић.

Он је додао да су 94 радника недавно поднијела тужбе, те да су добављачи, којима се такође дугује, тражили привремену забрану продаје имовине.

- Тражимо четири плате, путне трошкове, регрес, те да буду измирене затезне камате које су погрешно обрачунате за вријеме претходне управе - нагласио је Зарић.

Вршилац дужности директора “Житопромета” Томо Несторовић је потврдио да је ситуација у предузећу иста мјесецима и да нема помака.

- Познато ми је да су радници тужили фирму, али нама још није стигло ништа. Посљедња плата је уплаћена за август и то захваљујући интервенцији Владе РС - казао је Несторовић и додао да нема информације о кредиту и докапитализацији банке.

Већински власник “Житопромета” Слободан Павловић рекао је јуче за “Глас Српске” да су у току преговори са Агенцијом за банкарство РС у вези са докапитализацијом Павловић банке.

- Стигао сам у Бањалуку да бисмо то решили. Мислим да ће то бити решено до краја године, требало би да добијем неке вести - казао је Павловић.

Радници “Житопромета” прекинули су почетком октобра једномјесечни штрајк након што је Влада РС дозначила овом предузећу пола милиона КМ, захваљујући чему су исплаћене три плате. Они су тада штрајком тражили исплату заосталих плата, набавку сировине и покретање производње.

Емисија акција

Емисија акција Павловић банке трајаће до 27. децембра, након што је Комисија за хартије од вриједности Републике Српске одобрила продужење рока на захтјев те банке. Како су раније пренијели поједини медији, за докапитализацију банке заинтересовани су њемачки инвеститори, али и поједини бањалучки привредници. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана