Радници Бадерa из Шамца траже стечај, власник написао тужбу

Маријана Миљић
Радници Бадерa из Шамца траже стечај, власник написао тужбу

Шамац - Радници "Бадера" из Шамца предали су јуче Окружном привредном суду у Добоју захтјев за покретање стечаја због великих дуговања, док је власник фабрике Бернард Шнајдер поднио кривичну пријаву и тужбу против 23 запослена који су блокирали улаз у предузеће.

Ситуација у фабрици, која се бави производњом и монтирањем жељезних конструкција, кулминирала је у петак, јер су 23 радника из производње након мјесец протеста блокирали улаз, јер им плате нису исплаћене већ четири мјесеца, а доприноси нису уплаћени дуже од годину и по. Од тада се нису склонили испред фабрике, а јуче су обавијештени да је Шнајдер путем својих адвоката против њих поднио кривичну пријаву и тужбу.

- Ово је несхватљиво. Тражимо само оно што нам припада, јер немамо од чега прехранити породице. Немамо ни здравствену заштиту, јер књижице не можемо овјерити дуже од годину и по. Ово је нечувено. Искористили смо све што је било могуће да постигнемо договор са управом, али друга страна то није жељела. Били смо присиљени да блокирамо улаз у фабрику. Сада имамо и нови проблем, јер смо обавијештени да су поднесене кривичне пријаве и тужбе против 23 запослена због блокаде фабрике - казао је предсједник Синдиката "Бадера" Марко Поповић.

Нагласио је да су због дуговања Окружном привредном суду у Добоју упутили и захтјев за покретање стечаја, јер се надају да ће једино на тај начин добити зарађено.

Шнајдерови адвокати потврдили су да су против 23 запослена поднијели кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Добоју, а тужбу Основном суду у Модричи.

- "Бадер" је упао у мале проблеме. Остали су у Шамцу када нико није желио да буде, па чак и у вријеме поплава. Помагали су и локалној заједници. Радници имају право на протесте и подношење захтјева за стечај, али немају на блокаду фабрике и онемогућавање рада онима који то желе - казали су Шнајдерови заступници.

Најављују да ће највјероватније поднијети тужбу и за ометање посједа и покушати да издејствују правоснажну пресуду да буде настављена производња у "Бадеру". Истичу и да су близу договора са Пореском управом РС о репрограму неизмирених обавеза за порез и доприносе и да би предузеће уз уважавање и разумијевање свих страна могло стати на ноге.

Ова њемачка фирма послује у Шамцу од 2005. године, а са проблемима се суочила у посљедње три-четири године.

Раскид уговора

Радници истичу и да им је управа "Бадера" нудила споразумни раскид уговора уз исплату половине отпремнине.

- На то не можемо пристати. Када бисмо то прихватили, онда не бисмо имали никакву помоћ са бироа. Ако већ морамо да идемо из фабрике, нека нас прогласе технолошким вишком - рекао је Марко Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана