Радна мјеста чекају Градишчане

Милан Вујић
Радна мјеста чекају Градишчане

Градишка - Шансу за запослење ове године ће добити многи становници Градишке којима се радно мјесто смијеши захваљујући пројектима Завода за запошљавање и Министарства рада и социјалне заштите Републике Српске.

На Бироу за запошљавање пријављено је 5.995 особа који активно траже посао, а предвиђеним пројектима посао би требало да добије 100 дјеце погинулих бораца и 400 лица која се одлуче за самозапошљавање у читавој РС.

Шеф градишког Бироа за запошљавање Обренка Балта је истакла да је предвиђено и запошљавање Рома, преквалификација и доквалификација, као и стицање приправничког радног стажа, те запошљавање старијих од 50 година.

- За самозапошљавање Рома предвиђено је 4.000 КМ, а за послодавце који запосле особу ромске националности 6.000 марака - рекла је Балта и  додала да је за сваки пројекат услов да послодавац редовно плаћа плате и доприносе у идућих годину.

Она је рекла да у оквиру пројекта "Заједно до посла" предвиђено издвајање 8.000 КМ за запошљавање дјеце погинулих бораца, 5.000 марака за запошљавање ратних војних инвалида и демобилисаних бораца или 4.000 КМ за послодавце који се одлуче да запосле особе из ових категорија.

Пројектом за запошљавање приправника са високом стручном спремом планиране су двије категорије.

- За  дјецу погинулих бораца предвиђено је суфинансирање нето плате од 500 КМ и 296 марака доприноса на плату, а код осталих категорија приправника биће суфинансиран само износ нето плате - истакла је Балта.

Она је навела да ће послодавци који желе да запосле радника старијег од 50 година бити суфинансирани са 4.000 марака, а за обуку, преквалификацију и доквалификацију радника могу да добију до 1.000 марака. Конкурс Завода за запошљавање РС, који обухвата шест пројеката, биће отворен до 19. априла.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић истакао је да је локална управа формирала тим за праћење јавних позива који има за циљ да обавјештава и упознаје физичка лица, предузетнике и привредна друштва са условима и начину пријаве за јавне позиве, те како користити средства за запошљавање и самозапошљавање.

- На овај начин желимо помоћи домаћим инвеститорима који већ раде на нашим просторима, али и упознати нове инвеститоре о олакшицама које могу остварити приликом запошљавања радника, те повући више средстава која су на располагању на основу јавних позива - истакао је Жмирић.

Привреда

Завод за запошљавање РС у сарадњи са ресорним министарством, у овој години ће реализовати неколико пројеката вриједности 4,5 милиона марака кроз пројекте запослења у привреди и самозапошљавање лица.

Општина Градишка је буџетом за 2017. годину предвидјела 250.000 марака за подршку и помоћ привреди, те ће у наредном периоду путем јавних позива ова средства бити додијељена.

Дио становника који активно траже посао

- 23  дјеце погинулих бораца

- 42  ратна војна инвалида

- 382 учесника рата

- 800 лица до 55 година

- 248 приправника

- 100 Рома

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана