Радионице поводом свјетског дана читања наглас

Srna
Радионице поводом свјетског дана читања наглас

ДОБОЈ - Добојска Народна библиотека данас је, поводом Свјетског дана читања наглас, за кориснике вртића "Мала индустрија" организовала радионицу чији да прихвате сликовнице као прве књиге са којима се сусрећу.


Директор Библиотеке Славица Гостимировић рекла је новинарима да радионице промовишу лијепу писану ријеч, будући да се читалачке навике код дјеце стичу од малих ногу.

- Дјеца радо долазе на Дјечије одјељење и спознају да је књига добар пријатељ - изјавила је Гостимировићева.

Гостимировићева је навела да је важно да дјеца што више читају, било класичне књиге или оне на интернету, али и упозорила да су садржаји на мрежи често непровјерени и без рецензије.

Библиотекар Ивана Букејловић задовољна је што све већи број дједова и бака доводе своје унуке на Дјечије одјељење и читају им сликовнице или бајке.

- Дјеца воле да буду у библиотеци, јер имамо лијеп простор гдје могу да бораве са својим родитељима. Чак и тете које чувају дјецу доводе их код нас и читају им сликовнице - рекла је Букејловићева.

Букејловићева је истакла да је важно да садржај литературе буде прилагођен узрасту дјетета.

- За млађе се препоручује једноставан текст и што боља илустрација, ради развијања њихове маште - рекла је Букејловићева.

Четворогодишњи Стефан Јанковић воли књиге, али родитељи немају много времена да му посвете за ту врсту разоноде, изузев када их наговори, па му сликовнице највише чита дјед Милош.

Народна библиотека у Добоју, поводом Свјетског дана читања наглас, до петка организује циклус радионица за дјецу предшколског узраста с циљем њиховог зближавања са сликовницама.

Радионице ће од сутра до четвртка бити реализоване за кориснике Јавне предшколске установе "Мајка Југовића", а у петак са корисницима продуженог боравка у Основној школи "Вук Стефановић Караџић".

Програм је интерактиван и едукативног карактера, а обухвата читање прича за предшколски узраст и разговор о прочитаном.

Свјетски дан читања наглас обиљежава се 5. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана