Радиоактивни отпад би Двору удуплао буџет

Nezavisne.com
Радиоактивни отпад би Двору удуплао буџет

Нови Град, Двор - Општинско вијеће Двора се једногласно противи да будући центар за збрињавање радиоактивног отпада буде на подручју Трговске горе.

Никола Арбутина, начелник општине Двор, након састанка и презентације представника Владе Хрватске и Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност, рекао је да прије било каквих корака морају бити израђене студије безбједности, са различитих аспеката.

“Они кажу да је ово тек прва фаза и да су само хтјели јавност да упознају са пројектом, шта он све са собом носи и да се види које су све опције. У јавности је провучено да ми нешто одлучујемо, што није точно, јер коначну одлуку доноси држава”, нагласио је он.

На презентацији, којој су присуствовали и представници сусједних хрватских градова, али и представници Новог Града у РС, први пут је службено изнесена понуда о накнади општини Двор, која би, ако пристане на одлагање на свом подручју, добила осам милиона куна (нешто више од два милиона марака) годишње, колики је годишњи буџет те општине.

“Закључак који су донијели ми се чини као нешто што је урађено чисто про форме! По кулоарима се, како сам чула, већ увелико прича да су они такву одлуку донијели под притиском јавности, али да ће на крају с причом да ништа нису могли урадити пустити да то и прође”, каже Сњежана Рајилић, начелница општине Нови Град.

Она истиче да је од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС затражила да Народна скупштина РС усвоји декларацију којом ће задужити представнике ентитета у институцијама БиХ да зауставе изградњу одлагалишта радиоактивног отпада код Трговске горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана