Радијатори у школама истопили и по 30.000 КМ

Анита Јанковић
Радијатори у школама истопили и по 30.000 КМ

Бањалука - Дуговања појединих основних школа у РС према топланама премашују 30.000 КМ, јер многе образовне установе због беспарице нису у могућности да редовно измирују обавезе за гријање.

На подручју Добоја три основне школе прикључене су на градску топлану, а свака од њих дугује више хиљада марака.

- Иако смо дио дугова тих школа затворили кроз мултилатералну компензацију, њихови дугови су хронични - каже директор "Топлане" у Добоју Здравко Петровић.

ОШ "Милош Дујић" из Челинца накалемила је око 30.000 КМ дуга према "Топлани".

- Потражујемо новац од основне школе и Министарства унутрашњих послова РС, док општинске установе редовно плаћају - каже директор челиначке "Топлане" Недељко Бабић.

Градска топлана Приједор од три основне школе потражује око 74.000 КМ, а сав дуг настао је у посљедњих 12 мјесеци.

- ОШ "Бранко Ћопић" дугује 21.942 КМ, ОШ "Десанка Максимовић" 31.716 КМ, а школа "Доситеј Обрадовић" 20.156 КМ. Од "Центра Сунце", у којем су смјештене основна и средња школа за дјецу с посебним потребама, потражујемо 13.187 КМ, док средње школе уредно плаћају рачуне - каже директор овог предузећа Љиљана Деспотовић.

Идентичан проблем има и "Градска топлана" у Бијељини, која од ОШ "Свети Сава" потражује више од 30.000 КМ.

- Слали смо школи опомене, које су практично биле молбе, да им не бисмо искључили гријање, али џаба - каже директор овог предузећа Радомир Марјановић.

Директори школа које дугују топланама једногласно истичу да су буџети школа недовољни за измирење свих трошкова и подсјећају да образовне установе не располажу директно новцем, те да се сва плаћања обављају трезорски, односно из буџета РС.

- Школа све обавезе измирује редовно и трезору на вријеме шаљемо налоге да пусте новац за рачуне, али зашто то није плаћено, не знам - каже директор ОШ "Свети Сава" у Бијељини Ђорђе Мирковић и додаје да је буџет ове школе 7.300 КМ мјесечно, али да се успијевају уклопити у тај износ.

Директор ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Добоју Милан Гојковић истиче да су трошкови школа попут струје, гријања, воде, одржавања хигијене... превелики у односу на мјесечне буџете које школе имају.

- Дуг према "Топлани" је 32.812 КМ и то је добро ако се узме у обзир да школа има око 3.500 квадрата и да нам је мјесечни рачун за гријање око 11.000 КМ. Школа је послије поплава 2014. године обновљена и задовољена је енергетска ефикасност, али измирење дугова иде тешко - каже Гојковић.

Директор челиначке ОШ "Милош Дујић" Синиша Беговић каже да је највећи проблем мали буџет и величина школе.

- Иако је школа нова, са новом столаријом и демит фасадом, буџет није довољан за плаћање рачуна. Заузима више од 5.500 квадрата, па нас гријање годишње кошта близу 60.000 КМ - рекао је Беговић и додао да током хладније зиме рачун досеже 12.000 КМ, а њихов мјесечни буџет је око 6.000 КМ.

И директор приједорске ОШ "Бранко Ћопић" Сања Муњиза наглашава да новац намијењен школама није довољан да би могли плаћати све рачуне.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да обавезе за материјалне трошкове основних школа измирују у складу са расположивим средствима у буџету.

- На име материјалних трошкова основних школа у октобру смо уплатили 1,23 милиона КМ - рекли у министарству и подсјетили да основним школама новац на име материјалних трошкове обезбјеђују они, док за средње школе то издваја локална заједница у којој се школа налази.

Бањалучке школе без дугова

У бањалучкој "Топлани" наводе да загријавају просторије осам основних и исто толико средњих школа  и истичу да ниједна од тих образовних установа нема дугова према њима.

- Међу највећим дужницима нашег предузећа су Студентски центар "Никола Тесла", Универзитетски клинички центар РС, Универзитетска библиотека и Народно позориште РС, а школе које су прикључена на наш систем не дугују ништа - рекла је портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић и додала да ово предузеће потражује око 29 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана