Радијатори током празника врели цијелу ноћ

Милијана Латиновић
Радијатори током празника врели цијелу ноћ

Бањалука - У домаћинствима широм РС радијатори ће за Нову годину и Божић бити врели 24 часа, рекли су у топланама.

Истичу да је пракса годинама уназад да се за вријеме празника грије цијелу ноћ, што неће додатно утицати на цијену гријања.

Директор добојске "Топлане" Здравко Петровић каже да су и претходних година у вријеме празника гријали цијели дан и ноћ, те да ће ту традицију наставити и сада.

- Мимо празника гријање почиње ујутро од пола четири до 22 часа, тако да ни тада нема неког прекида, али за празнике гријемо цијелу ноћ - рекао је Петровић, нагласивши да тренутно имају на лагеру око 25.000 тона угља из рудника "Станари", што ће бити довољно за ову гријну сезону.

Директор приједорске "Топлане" Љиљана Деспотовић каже да су преласком на дрвну биомасу прешли на систем гријања 24 часа, а енергента има довољно до истека сезоне.

Директор бијељинске "Градске топлане" Радомир Марјановић каже да је пракса била увијек да се уочи Нове године грије цијелу ноћ.

- Надам се да ћемо имати довољно угља да не прекидамо гријање у вријеме празника. Ми дугујемо добављачу, нама дугују потрошачи и тако се вртимо укруг са набавком енергента - рекао је Марјановић, нагласивши да тренутне залихе не премашују пет дана.

Руководилац топлификације и одржавања у предузећу "Зворник стан" у Зворнику Горан Савић истиче да ће уочи Нове године и за Божић гријати 24 часа.

- И претходних година смо гријали продужено у вријеме празника, па нема разлога да тако не буде и сада. За загријавање домаћинстава користимо природни гас, којег има сасвим довољно - рекао је Савић.

У челиначкој "Топлани" кажу да се подразумијева да за празнике грију цијелу ноћ.

- На лагеру имамо још 1.300 тона станарског угља, што ће бити довољно за гријање до 1. марта, али то неће угрозити сезону гријања јер ћемо набавити енергент од другог произвођача - рекао је директор "Топлане" Недељко Бабић.

Руководилац у градишкој "Топлани" Бранко Усорац каже да константно имају редуковано ноћно гријање.

- Гријемо и ноћу, али за 30 до 50 одсто слабијим интензитетом него током дана, тако да су радијатори стално топли, а у ситуацијама када су температуре ниске појачамо гријање и ноћу - рекао је Усорац и додао да ће за Нову годину и Божић гријати цијелу ноћ јер становници због прославе празника дуже остају будни.  

Дуговања

У топланама широм Српске кажу да су највећи проблем несавјесни грађани и привредници који не измирују редовно своје обавезе, па због дугова трпи набавка енергената.

У том зачараном кругу дуговања највише испаштају грађани и привреда, односно они који су дужни да плате утрошену топлотну енергију.

Који енергент користе топлане у РС

Топлане       Врста енергента

Добој             угаљ

Приједор       дрвна биомаса

Бијељина       угаљ

Зворник         природни гас

Челинац        угаљ

Градишка      дрвна биомаса

Бањалука      мазут

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана