Радијатори и даље топли у појединим градовима

Анита Јанковић-Речевић и дописници
Радијатори и даље топли у појединим градовима

Бањалука - У топланама широм РС сезону гријања, која је званично завршена у недјељу, оцјењују успјешном, јер је протекла без већих проблема, а топле радијаторе још неко вријеме имаће грађани Бањалуке, Источног Сарајева и Градишке.

У бањалучким "Еко топланама" истичу да ће стамбене и пословне просторе својих потрошача гријати до суботе.

- У наредним данима ћемо повремено испоручивати топлотну енергију, без обзира на спољне температуре и крај сезоне - рекла је портпарол "Еко топлана" Вања Штрбац.

Подсјетила је да је ово предузеће загријавање града почело 1. фебруара, а претходно је то је радила "Топлана" Бањалука.

- Ово је наша прва сезона гријања, у којој смо осим тестирања постројења обавили и обиман посао на испитивању мреже. С обзиром на дотрајалост дистрибутивног система, појављивали су се кварови, али су брзо отклоњени - рекла је Штрбац.

Топле станове грађани Источног Сарајева ће имати све до краја априла, јер је у овом дијелу Српске знатно хладније.

- Јутарње температуре посљедњих неколико дана су биле ниске, због чега настављамо са загријавањем радијатора - рекли су у топлани у Источном Сарајеву.

Нада Брајић из топлане у Градишци је истакла да ће гријање пуштати до­к год то временске прилике буду налагале.

- Настављамо да одржавамо радијаторе топлим докле год је вани хладно, без обзира на крај сезоне гријања - рекла је Брајићева.

Топлане у већини других локалних заједница у РС су сезону гријања привеле крају.

Директор "Градске топлане" у Бијељини Младен Красавац истиче да је гријање у Семберији завршено јуче, нагласивши да ће котлове поново упалити уколико буде потребно. Додаје да је ово била једна од успјешнијих сезона, јер није било кварова на мрежи, као ни застоја у испоруци енергије. Међутим, главобољу им задају нередовне неплатише.

- Корисници нам дугују 455.000 КМ, од чега физичка лица 304.000 КМ, а правна 151.000 марака. Апелујем на потрошаче да измире своје обавезе да бисмо могли квалитетно урадити ремонт постројења - рекао је Красавац.

Сезона гријања је завршена и у Зворнику, а у предузећу задуженом за испоруку топлотне енергије "Зворник-стан" истичу да ће котловнице вратити у погон ако буде потребе.

- Сезону гријања смо по прописима завршили у недјељу увече. Протекла је без већих кварова и задовољни смо - рекла је технички руководилац у овом предузећу Снежана Лалић.

Гријање је у недјељу завршено и у Приједору, а в.д. директора "Топлане" Зоран Кнежевић каже да је сезона била успјешна.

Он је најавио да већ наредних дана почиње реконструкција вреловодне мреже у Рудничкој улици, а биће замијењен дио цјевовода, након чега ће бити обављен редован ремонт топловодне мреже. Са испоруком гријања престала је и добојска топлана, из које позивају грађане да до краја априла не врше ремонт интерних инсталација.

- До краја овог мјесеца грађани треба да се суздрже од затварања инсталација, испуштања воде или других радова, да би, уколико дође до захлађења у наредним данима, гријање могло бити настављено - поручили су из топлане у Добоју.

Радијатори су од јуче хладни и у општини Челинац.

- У случају захлађења гријаћемо по потреби - рекао је директор топлане у Челинцу Недељко Бабић.

Он је додао да је сезона протекла без проблема.

- Имали смо мање кварове, али то није утицало на квалитет гријања. Није било проблема ни са набавком угља, а проценат наплативости је око 83 одсто - рекао је Бабић.

Ремонт

У топланама истичу да су према закону дужни да буду у приправности до 1. маја, након чега ће услиједи редовни годишњи ремонт топловодних мрежа и котловница.

Додају да имају довољно енергената, те да ће у случају хладних таласа и ниских температура одговорити потребама и захтјевима својих корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана