Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице: Нови вртић насушна потребна

Милош Васиљевић
Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице: Нови вртић насушна потребна

Велика је потражња за мјестом у вртићу, направили смо идејни пројекат за изградњу новог објекта, нашли смо локацију гдје би било идеално да се изгради. Постојеће обданиште је 100 одсто попуњено, а други дио је у склопу цркве у једној просторији гдје плаћамо закуп, али то је прелазно рјешење и капацитети нису довољни. Тај милионски пројекат кандидовали смо према Влади Српске још лани.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, додајући да би се стање могло поправити и када је ријеч о путевима.  Наиме, прије двије године реконструисан је пут до Градишке, ове године требало би да се обнови траса до Приједора, а и пут према Костајници зрео је за санацију.

- Не могу рећи да је Козарска Дубица слијепо цријево, али није на главним трасама док се не изгради главна саобраћајница која треба ићи од Приједора до Доње Градине, а то је један од разлога што је тешко привући инвеститоре. Такође, због мањка новца у буџету нисмо у могућности да одржавамо ни све путеве који су у надлежности општине - рекао је Рељић.

ГЛАС: Шта је све урађено лани и који су планови у овој години?

РЕЉИЋ: Лани смо много радили на санацији објеката који су били оштећени у посљедњем великом земљотресу. Завршили смо зграду која је била девастирана гдје су смјештени Центар за културу и информисање, библиотека и наша локална телевизија. Сада се те институције враћају у свој дом, у коме су били остали само зидови. То смо успјели урадити уз помоћ Владе Србије. Ту су и сеоски путеви и мостови. Крајем прошле године добили смо и 100.000 марака од Савјета министара за санацију након поплава, а радимо пројекат за један појас у граду код хотела “Цептер” гдје је заштитни зид оронуо. Ту ћемо утрошити новац и утврдити град.

ГЛАС: Често имате штету од поплава, како то ријешити?

РЕЉИЋ: Клима се промијенила, у равничарском смо подручју, у сливовима Уне и Саве и увијек је било поплава. Никад нисмо сигурни, али дајемо све од себе да оно што је до нас урадимо, значе нам помоћи са виших нивоа власти.

Ту се преклапају надлежности општине и установе “Воде Српске”, са којом имамо одличну сарадњу.

ГЛАС: Како сачувати омладину, имају ли млади гдје радити?

РЕЉИЋ: Веома тешко. Козарска Дубица је кроз историју била препознатљива по миграцијама, људи су “вукли” једни друге и заиста имамо велики одлив становништва. Омладина одлази на факултет па често након школовања и остају у тим већим градовима да живе. Ситуација није једноставна, али борићемо се.

ГЛАС: Које су то пронаталитетне мјере општине?

РЕЉИЋ: Годишње из буџета за друго и треће дијете, за оба незапослена родитеља, издвајамо око 100.000 КМ. У овим изазовним временима морамо мислити на сваког нашег суграђанина, а тај знак пажње њима значи много. Такве мјере биће и ове године, ослушкујемо потребе грађана и стојимо им на располагању.

Уна

ГЛАС: Ријека Уна јесте један од природних драгуља Српске. Јесте ли довољно искористили туристичке потенцијале ?

РЕЉИЋ: Нисмо. Ипак, идемо ка томе, са партнерском општином Бабина Греда у Хрватској имамо добру прекограничну сарадњу. Заједно смо аплицирали за један дугорочни пројекат вриједности око два милиона марака, а новац је планиран за санације корита, уређењу обала Уне и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана