Путовање бициклом са дјечацима - од Костајнице до Доње Градине

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА- Четрнаестогодишњи дјечаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић из Костајнице су, поводом обиљежавања 76 година од пробоја усташког логора Јасеновац, бициклима, самоиницијативно, превалили дионицу од Костајнице до Доње Градине, дугу четрдесетак километара.

У Спомен-подручју Доња Градина дјечаке је јуче дочекао кустос Марко Јанковић који је само за њих одржао историјски час о страхотама јасеновачког логора.

У пратњи кустоса, обишли су комплекс, погледали изложбени простор, били код „Тополе ужаса“ и запалили свијеће у помен невино страдалим жртвама.

Јанковић је истакао да му је част и задовољство што је угостио дјечаке и уручио им поклон-књигу са посветом и брошуре које ће понијети у школу да покажу вршњацима. Позвао их је да дођу и сљедеће године у већем броју и изразио наду да ће њихова идеја израсти у традицију.

Кристијан и Растко су се вратили кући пуни утисака и нових сазнања и кажу да су спремни да их пренесу другарима.

Обећали су да ће и идуће године поновити овај подвиг, али у много већем броју.

Двојица пријатеља кренули су на пут испред једног од два споменика којима су обиљежене двије масовне гробнице у Костајници са више од 2.500 српских жртава.

Бициклима су прешли око четрдесет километара до Спомен-подручја Доња Градина како би обиљежили 76 година од пробоја јасеновачких логораша, а кратко су се задржали и код цркве у Драксенићу, једног од симбола српског страдања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана