Путевима првог прогона Срба у БиХ пјешачило 200 грађана

Срна
Путевима првог прогона Срба у БиХ пјешачило 200 грађана

Брод - Манифестација "Дани Липе на Вучијаку", која је организована као знак сјећања на Србе погинуле у протеклом рату са подручја општина Брод, Добој, Дервента, Модрича и Вукосавље, завршена је јуче код цркве Светог Јована Владимира на Липи.

Тим поводом одржан је и марш "Путевима првог прогона Срба у БиХ" у којем је учествовало око 200 

грађана, а на Липу су стигли и маратонци и бициклисти. 

У цркви на Липи служен је помен свим страдалим Србима са подручја пет општина, а потом су на спомен-обиљежју положени вијенци, те је приређен наступ културно-умјетничких друштава. 

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да су се Брођани одлучили да маршем у дужини од десет километара, као и маратоном и бициклијадом на траси од 28 километара симболизују пут повлачења српског становништва са овог подручја до Липе. 

- Ово је значајан дан за нашу општину. Липа је симбол прогона Срба, али и великог отпора. То је посљедња тачка гдје су Брођани пружили отпор агресору - рекао је Јовичић. 
Предсједник Борачке организације општине Брод Зоран Видић истакао је да се српско становништво 1992. године, када је протјерано са подручја општине Брод, скрасило у Семберији. 
Милан Боројевић, отац погинулог борца који је страдао на Липи, каже да су управо путем којим је сада ходао побјегли у колони. 
- Бјежали смо на све начине, коњима, у камионима, тракторима. Бог само зна како смо успјели - рекао је Боројевић. 
Манифестација "Дани Липе на Вучијаку", која је почела у суботу, организована је с циљем његовања и сјећања на борбе вођене 1992. године када је спријечено даље цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробоја "Коридора живота".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана