"Пут сјећања" у почаст јасеничким логорашима

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА- Начелник општине Костајница Никола Јањетовић уручио је данас бициклистичке кациге, прслуке и мајице са логом општине ученицима који ће сутра бициклима кренути на "Пут сјећања" од Костајнице до Доње Градине.

Јањетовић је рекао Срни да општина Костајница, поводом 77 година од пробоја јасеновачких логораша, организује "Пут сјећања" од Костајнице до Спомен-подручја у Доњој Градини.

Дионицу дугу око 40 километара бициклима ће прећи 16 ученика костајничке Основне школе "Петар Мећава".

Јањетовић је подсјетио да су ову руту, с циљем одавања почасти јасеновачким логорашима, 22. априла прошле године самоиницијативно бициклима прешли, тада четрнаестогодишњи, дјечаци из Костајнице Кристијан Радомировић и Растко Адамовић.

"Општина Костајница је подржала њихову идеју, са жељом да овакав начин обиљежавања годишњице пробоја постане традиција којом би се из ове општине послала порука о потреби његовања културе сјећања на страдање народа Поткозарја", рекао је Јањетовић.

Он је навео да је планом пута предвиђен и обилазак Спомен-крста у Козарској Дубици и спомен-костурнице код цркве у Драксенићу, док је стартна позиција једна од двије масовне гробнице из Другог свјетског рата у Костајници.

Хиљадуседамдесеттри логораша покушала су пробој 22. априла 1945. из логора Јасеновац а преживјело је њих 169.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана