Пуповац: Село Млака страшан свједок  усташког злочина

Срна
Пуповац: Село Млака страшан свједок  усташког злочина

ЈАСЕНОВАЦ - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је село Млака страшно мјесто по ономе шта се ту догодило током Другог свјетског рата због чега се ту окупљају и шаљу поруке да се такав злочин, који су усташе починили над српски, јеврејским и ромским народом, никада више не би поновио.

Пуповац је рекао да је то и мјесто које позива на другачији однос према страхотама које су почињене на овом мјесту према дјеци, женама, старцима, припадницима српског, јеврејског и ромског народа и противнцима усташког режима и НДХ.

“Зато је важно да се овдје окупљамо и да се одавде шаљу поруке опомене и истовремено поруке које ће људе освијестити какав је карактер имао усташки режим, какав је био тај злочин, која мржња и које зло је стајало иза тога да се такве ствари никада више никада не би поновиле”, изјавио је Пуповац новинарима у селу Млада код Јасеновца.

Пуповац је присуствовао Светој архијерејској литургији у храму Светог пророка Илије у селу Млака код Јасеновца, коју је служио Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован у оквиру обиљежавања 76 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Према подацима Јавне установе “Спомен подручје Доња Градина”, дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.

У злогласном логору Јасеновац, током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце. Село Млака је дио комплекса јасеновачког логора смрти, у којем су били смјештени жене и дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана