Пуна купалишта у Градишци: Сава дража од мора

Милан Вујић
Пуна купалишта у Градишци: Сава дража од мора

Градишка - Зашто бисмо ишли на море када се можемо расхладити у бистрој ријеци Сави, сунчати на њеним обалама, а пред носом имамо чак и острво.

Овако у шали кажу Градишчани, који су спас од љетних врућина пронашли на градским купалиштима.

Велики број грађана расхлађује се овог љета и на језеру Ламинци, а једна од највећих атракција у овој општини је Савско острво на граници са ЕУ, гдје неки од њих проведу и цијело љето.

- Сава је наша љепотица, која има неколико извора, а вода је увијек чиста и никад није превише топла. У овим врелим данима ништа не освјежава боље од наше ријеке. Њен бисер је острво, које има приступачан прилаз, због чега овдје често уживају дјеца и старији - каже Страхиња Вујановић, који уређује купалиште.

Он наводи да осим у пливању, купачи могу да уживају у одбојци у води и на пијеску, али и у другим спортским активностима.

- Имамо лежаљке и сунцобране, а планирамо да обезбиједимо и тушеве - истакао је Вујановић.

На обали Саве, али и на острву, млади пред вече роштиљају, а тик уз њих су рибари у чијим чорбама се крчка свјежи улов.

- У поподневним часовима улице Градишке су полупразне, јер на њих излази само онај ко баш мора, али су зато купалишта на Сави крцата, јер сви желе да уживају у чарима ове ријеке и да се освјеже - рекао је рибар Борис Рађен.

Они који су жељни тишине, природног хлада и пецања хрле на језеро познато као Ламиначки мајдан.

- Језеро је идеално за купаче, јер густа шума ствара добар хлад. Овдје долазе и многи љубитељи спортског риболова, јер је језеро богато разним врстама рибе - каже власник мајдана Александар Гвозден.

Ликовна колонија

Осим што у његовим чарима уживају купачи, језеро Ламинци је и умјетничка оаза за сликаре. У овом неисцрпном извору инспирације одржавају се ликовне колоније, које окупљају реномиране академске сликаре и ликовне педагоге Српске.

- Нетакнута природа и предиван амбијент умјетницима су дали посебну инспирацију - рекао је предсједник Удружења ликовних умјетника Градишке Милован Чикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана