ПУ Бијељина: Злоупотреба службеног положаја предњачи у привредном криминалитету

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Злоупотреба службеног положаја или овлаштења чини већину кривичних дјела из области привредног криминалитета на подручју у надлежности Полицијске управе Бијељина, речено је данас на конференцији за новинаре представника ове управе о резултатима рада током априла.

У области привредног криминалитета евидентирано је 15 кривичних дјела, а тужилаштвима је достављено пет извјештаја против осумњичених 11 лица. Констатована је материјална штета од 268.000 КМ, те противправна имовинска корист већа од 280.000 КМ.

Из полиције истичу да је већина ових дјела из области службене дужности, њих седам, од којих је шест злоупотреба службеног положаја или овлешћења.

Осамнаест миграната афроазијског поријекла евидентирано је у априлу на подручју у надлежности Полицијске управе Бијељина, ниједан није имао потребну документацију, а њихово понашање је било мирољубиво.

Седам лица је са подручја Авганистана, а 11 из других држава Блиског Истока, и нису забиљежени прекршаји нити кривична дјела која су починили, истичу из полиције.

На подручју у надлежности Полицијске управе Бијељина у априлу је евидентирано 76 кривичних дјела, а коефицијент укупне расвијетљености је око 80 одсто, рекао је начелник Управе Стјепан Терзић.

Он је навео да су надлежним тужилаштвима поднесена 63 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 67 лица због сумње да су починила 76 кривичних дјела, а међу извршиоцима је и 21 повратник, те један малољетнике.

Терзић је додао да је током протеклог мјесеца самњен број прекршаја нарушавања јавног реда и мира за око 10 одсто, да су евидентирана 64 прекршаја, те 13 случајева злоупотребе дроге.

Он је додао да је у априлу било 90 саобраћајних незгода, од којих је двије са тешко повријеђеним и осам са лашке повријеђеним, а погинулих није било.

"С циљем стварање што повољнијег стања из области безбједности саобраћаја на путевима у нашој оперативној надлежности до краја мјесеца биће појачене контроле учесника у саобраћају", најавио је Терзић.

Начелник одјељења за привредни криминалитет Раде Вучковић рекао је да је током априла највише кривичних дјела било из области општег криминалитета, чија је расвијетљеност 78,8 одсто. Он је истакао да предњаче дјела крађе, а да није било дјела која изазивају већу узнемиреност грађана.

Вучковић је навео да су евидентирана и кривична дјела из области кривичног законодавства БиХ, која се односе на недозвољен промет акцизним производима.

Начелник сектора полиције Игор Капикул рекао је да је у априлу било 10 одсто мање случајева нарушавања јавног реда и мира него лани, евиденирано је 55 извршилаца, од чега су четири жене.

Највећи број односи на туче и физички напад, а најчешћи узрок су комшијска нетрпељивост, бахато понашање, породични проблеми, алкохол.

Инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја Раденко Кнежевић рекао је да је стање безбједности саобраћаја на овом подручју било повољно, да су возачи под дјеством алкохола проузроковали 11 саобраћајних незгода, а десет млади возачи.

 

Он је рекао да је у априлу евидентрано 2.540 прекршаја из области саобраћаја, да су из саобраћаја искључена 182 возача, од чега 151 због вожње у алкохолисаном стању.

 

Кнежевић је подсјетио да је у априлу спроведена и регионална акција усмјерена на контролу возача под дејством алкохола, "двоточкаша" и кориштења елемената пасивне безбједности, када је из саобраћаја због вожње под дјеством алкохола искључено 108 возача, од којих је 11 лишено слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана