Пси луталице нападају пролазнике у Требињу

Срна
Пси луталице нападају пролазнике у Требињу

Требиње - Грађани Требиња све више страхују од паса луталица који се крећу у чопорима, а у Служби хитне медицинске помоћи евидентиран је повећан број пацијената који се јављају због уједа ових животиња.

Кретање у чопорима до десетак паса посебно је примјетно ујутро, али и током дана, и то по центру града, испред школа, што посебно забрињава родитеље који дјецу из предострожности прате и чекају испред ових установа.


Начелник требињске Хитне помоћи Саша Борјан потврдио је Срни да је посљедњих мјесеци повећан број људи који долазе са повредама од уједа паса, а углавном је ријеч о особама средње и старије животне доби.

"Уједи нису само од паса луталица, већ и од паса кућних љубимаца", каже Борјан и додаје да има блажих повреда, огреботина, али да буде и озбиљнијих повреда као што су раздеротине.

Он напомиње да је веома важно одмах се јавити љекару, ради правилног третмана повреда и превијања ране, да не би дошло до упале.

"Било је неколико случајева да су пацијенти након уједа пса добијали упале, јер је ријеч о прљавим ранама, па дан након уједа нису могли помјерити тај дио тијела", рекао је Борјан.


Начелник стамбено-комуналног одјељења Мирослав Бакоч потврдио је Срни да пси луталице представљају велики проблем у граду, те да се константно појављују нови пси, због неодговорних грађана који напуштају љубимце и остављају их у приградским насељима.


"Буде доста агресивних паса, али и ловачких, које незадовољни власници остављају и препуштају улици", рекао је Бакоч и додао да је једино рјешење кастрација паса и чиповање.

Према његовим ријечима, проблем је што надлежно одјељење не посједује адекватну опрему за хватање паса, па се, иако су два човјека која раде те послове едуковани, недавно догодило да је један теже повријеђен приликом убацивања пса у возило.


"Добијамо велики број позива незадовољних грађана, али радимо све што је у нашој моћи да похватамо псе и смјестимо их у азил", рекао је Бакоч, наводећи да у азилу има стотињак паса, али да има још мјеста.

Жена средњих година из приградског насеља Тини, која свако јутро у 5.00 часова иде на посао, каже да је увијек у страху да ли ће је разјарени и гладни пси напасти, што јој се недавно десило.

Због окупљања паса око продајних објеката родитељи су у страху да дјецу пошаљу у трговину, док се они старији увијек крећу са већим штаповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана