Првим лилама почело обиљежавање Петровдана на Романији

Срна
Првим лилама почело обиљежавање Петровдана на Романији

СОКОЛАЦ - Паљењем петровских лила на Романији је вечерас почело обиљежавање празника Петровдана који се вијековима светкује у православним домаћинствима у овом крају.

У насељу Соколачке њиве на Сокоцу у породици Бакмаз су рекли Срни да сваке године дјеца из овог, али и свих других насеља долазе исред породичних кућа носећи запаљене лиле, а домаћице их за узврат дарују слаткишима.

Мирка Витомир је испред своје куће дочекивала и испраћала госте са лилама и сваку групу даривала слаткишима и ситним новчићима.

“Некада су дјеци и младима који су носили лиле кроз село домаћице на кришку хљеба мазале млади кајмак преливен медом, како би им качице са млијеком биле пуније, али и принос меда већи”, прича ова домаћица.

Она се присјећа да су уочи Петовдана дјеца плела вијенце од петровца и њима китиле чанке и карлице у колибама у којима се разлијевало млијеко за сакупљање младог кајмака и повлаке.

Према њеним ријечима, данас се петровске лиле више не праве од коре брезе, луча и комадића дрвета, већ купују припремљена на пијаци, али то не умањује радост малих “лилоноша” који обилазе насеља у нади да ће добити ситниице на дар.

Мирка Витомир истиче да је радује што и данас дјечица пјевају “лиле траже кајмака” и да се ипак чува традиција ношења лила, запаљених бакљи, вече пред празник Петровдан, те да се бар на овај начин враћа сјећење не некадашње вријеме, у коме су се свејтлошћу лила радовали и млади и стари, а посебно сточари на планинским предјелима.

“Много је вјеровања везано за ношење лила, али се присјећам да су се лиле носиле и око торова са стоком, чега су се, како се вјеровало, плашиле дивље звијери које су често силазиле у села и наносиле штету благу сточара”, навела је Витомирова.

Петровске лиле су вечарас засијале на свим узвишењима и градинама на подручју Гласинца и Романије, чиме је почело обиљежавање празника Светих апостола Петра и Павла - Петровдана, који се према православном календару обиљежава 12. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана