Први српски тест за ковид 19 у употреби тек од сљедеће године?

ГС
Foto: ГС

Први српски тест на корону је одобрен, и ускоро би могао да буде замјена за ПЦР тест, али о томе ће грађани Србије имати сазнања тек сљедеће године.

Проф. др Тања Ћирковић Величковић истиче да су се уложили сви напори за развијање технологије српског теста.

Агенција за лијекове и медицинска средства (АЛИМС) крајем јуна дала је зелено свјетло и одобрила за употребу серолошки тест за присуство антитијела на ковид 19, базиран на протеинима произведеним у лабораторијама Хемијског факултета Универзитета у Београду.

Проф. др Тања Ћирковић Величковић, руководилац пројекта рекла је да у домаћој лабораторији направљен рекомбинантни протеин коронавируса, који је основна компонента серолошког домаћег теста, који је регистрован управо са протеином произведеним у овој лабораторији.

Почиње тестирање новог лијека за ковид 19

"Агенција за лекове је то одобрила током лета, то је био један пројекат на којем смо радили, децембра прошле године смо започели и рад на антигенском тесту који ће такође да буде домаћи тест и све компоненте тог теста ће се производити у нашој земљи", изјавила је Ћирковић Величковић.

Додаје и да су српски научници руководиоци тог пројекта, као и да ће развијати технологију за антигенски тест, али информацију о томе када ће доћи до тржишта и бити регистрован не може да процијени.

Да је домаћи тест ефикаснији од ПЦР-а?

"Следеће године би требало да сазнамо, да ли ће овај тест бити ефикаснији од ПЦР-а , тада ћемо тестирати специфичност и осетљивост тог нашег теста, упоређиваћемо га и са доступним антигенским тестовима и са ПЦР тестом", рекла је она.

"Ми смо произвођачи протеина који је компонента серолошког теста, то је један једини такав кит на бази домаћег рекобинантног протеина, који има више серолошких китова на сам одговор на вирус, а анригенски тест који сада развијамо и надамо се да ћемо успети јер је наша идеја јединствена", закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана