Први пацијенти у модерном објекту на Сокоцу

Маријана Миљић
Први пацијенти у модерном објекту на Сокоцу

Бањалука - У Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу смјештени су први пацијенти, односно лица са менталним потешкоћама која су починила кривична дјела.

У Завод, који је једина установа овог типа на подручју БиХ, ускоро ће из Психијатријске болнице на Сокоцу бити премјештени и остали пацијенти.

- Отварањем Завода обезбијеђен је адекватан психијатријски третман за особе из БиХ којима су у кривичном поступку изречене мјере безбједности, у складу са Европском конвенцијом о људским правима - саопштено је из Министарства здравља РС.

Завод, површине 7.800 квадратних метара, смјештен је у реконструисану зграду бивше војне болнице, а капацитет установе је 200 кревета и задовољава најстроже стандарде смјештајног простора по кориснику.

- Објекат посједује и простор за радну терапију, опремљену фискултурну салу, болничку апотеку, кухињу са рестораном, специјалистичке амбуланте, као и простор за радну терапију и шетњу, дневне боравке по одјељењима, фризерски салон, те друге садржаје - наведено је у саопштењу.

Радом ове установе испуњене су преузете међународне обавезе из области мјера сигурности и психијатријског лијечења и одлуке Суда у Стразбуру да буде омогућен адекватан третман особама које су кривична дјела починиле у стању смањене урачунљивости.

Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу предат је на употребу у новембру 2014, а на прве пацијенте чакало се дуго јер се нико није пријављивао на конкурс за пријем. Финансирање трошкова Завода регулисано је споразумом који је усаглашен између Савјета министара БиХ, влада ФБиХ, РС и Брчко дистрикта.

- Споразумом се регулише смјештај и лијечење пацијената из цијеле БиХ под једнаким условима. Овим документом утврђено је и да ће оперативни трошкови Завода бити покривени из буџета министарстава правде ентитета, кантона и Брчко дистрикта, према броју пацијената који су упућени у Завод одлуком надлежних судова - навело је Министарство.

Финансирање

Новац за реконструкцију и опремање Завода обезбиједили су Швајцарски државни секретаријат за економске послове (SECO) и Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC).

SECO и SDC укупно су обезбиједили 4,95 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана