Прва исплата од по 100 КМ за 37 дијализних пацијената у Добију

Срна
Прва исплата од по 100 КМ за 37 дијализних пацијената у Добију

Добој - За 37 дијализних пацијената са подручја града Добоја данас је уручена прва једнократна новчана помоћ од по 100 КМ која ће из буџета града у наредном периоду бити исплаћивана на мјесечном нивоу, у складу са одлуком градске Скупштине.

Директор Дома здравља Добој Радослав Николић рекао је да дијализирани болесници у Републици Српској тренутно имају врло квалитетну дијализу, али да је трансплантација трајно рјешење њиховог здравственог проблема, које се мора законски уредити.

Предсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој Драгана Глигорић каже да трошкови двоипогодишње дијализе једног пацијента одговарају износу трошкова за једну кадаверичну трансплантацију бубрега са постоперативним периодом у иностранству.

Она наводи да би, када би трансплантација бубрега била вршена у Републици Српској, то за 80 одсто смањило трошкове Фонду здравственог осигурања за лијечење пацијента на дијализи.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић најавио је да ће предложити Скупштини града да у буџету за наредну годину буде обезбијеђено око 200.000 КМ за помоћ у лијечењу ових лица, будући да им је неопходна трансплантација бубрега коју је тренутно могуће извршити само у иностранству.

Он наводи да многе општине у Републици Српској издвајају средства за помоћ дијализним пацијентима која су недовољна, те истиче да је потребно извршити законске промјене на нивоу Српске и БиХ како би се помогло суграђанима и уједно растеретио Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

На подручју града Добоја евидентирано је 37 дијализних болесника, а у регији 125.

Одборници су на сједници Скупштине града Добоја 2. јуна донијели одлуку да за сваког дијализног пацијента са подручја града буде издвојено по 100 КМ на основу списка који ће доставити Удружење дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој.

Дијализним пацијентима са добојског подручја Градска управа обезбиједила је и бесплатне годишње паркинг-карте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана