Пружни прелаз Црквина код Шамца од данас у пробном раду

Срна
Foto: Агенције

ДОБОЈ- Реконстурисани пружни прелаз Црквина у Шамцу биће данас пуштен у обавезни пробни рад, саопштено је из "Жељезница Републике Српске".

Прелаз је осигуран свјетлосно-звучном сигнализацијом, те је постављен видео-надзор, а у пробном раду биће 30 дана.

За вријеме трајања пробног рада возови ће преко овог прелаза саобраћати ограниченом брзином до 20 километара на час.

Из "Жељезница" подсјећају да су техничко-монтажни радови, чија је реализација почела у августу 2022. године, финансирани властитим средствима.

"С циљем повећања нивоа безбједности на пружним прелазима неопходна и већа ангажованост и сарадња како локалних заједница кроз које пролази пруга на подручју Републике Српске, тако и управљача пута", наводи се у саопштењу.

"Жељезнице" су у претходних десетак година у подизање нивоа безбједности и осигурање пружних прелаза укупно уложиле нешто више од четири милиона КМ.

У складу са законском регулативом у свим општинама и градовима кроз које пролази жељезничка пруга, неопходно је смањити број путних прелаза односно довести их на растојање које не може бити мање од 2.000 метара.

"Жељезнице" настоје да се у сарадњи са локалним заједницама реализују активности на смањењу укупног броја неадекватних пружних прелаза и осавремењавању преосталих, у чијем би суфинансирању једним дијелом требало да учествују и локалне заједнице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана