Пружити руку подршке за што квалитетнији живот

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Дјеца и одрасли са аутизмом су дио заједнице и сви треба да им пруже руку подршке да би им живот био што квалитетнији, рекла је предсједник Удружења за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости” у Бањалуци Мирјана Којић.

Којићева је изразила задовољство јер ово удружење има значајну подршку локалних и републичких институција како би могло да буде ослонац породицама дјеце и одраслих са аутизмом.

“Родитељима је подршка неопходна, јер у моменту када се суоче са таквом дијагнозом,нађу се у непознатој ситуацији и потребни су им одговори на безброј питања. Трудимо се да им у Удружењу одговоримо на сва питања и да им омогућимо да са другим родитељима размијене искуства”, рекла је Којићева.

Она је поводом 2. априла, Свјетског дана свјесности о аутизму, који је у Бањалуци обиљежен пуштањем плавих балона, истакла да је неопходан свакодневни труд и рад како би се омогућио нормалан живот овим лицима.

“Постоји и стигма када год је ријеч о нечему што је мало другачије од оног на шта смо навикли”, рекла је Којићева.

Она је појаснила да аутисти воле рутину, те да их не треба у томе ометати, него се потрудити укључити их у игру и друштвене активности, те напоменула да увијек треба имати на уму да аутисти, ако испоље агресију, нису агресивни на људе него на ситуацију.

Драган Поповић из Бањалуке, отац два аутистична дјечака, рекао је да је старатељство над овим малишанима велики изазов који захтијева знање, стрпљење и одрицање.

“Прича у вези са тим је комплексна. Моји дјечаци имају 13 година, један уопште не говори, други нешто мало у сврху комуникације, јако им је тешко да се изразе, објасне шта желе, а веома им је фрустрирајуће када их не разумијемо”, рекао је Поповић.

 Он је истакао значај постојања и рада Удружења “Дјеца свјетлости”, у којем родитељи и чланови породица пронађу подршку стручних лица, али и гдје размјењују искуства са другим члановима.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је неопходно сваки дан подизати свијест грађана да треба поштовати различитости.

Он је истакао значај Дневног центра у којем бораве дјеца и одрасли са аутизмом, који Бањалука има, како би родитељи могли имати и друге активности, поред бриге о малишанима, који захтијевају цјелодневну посвећеност.

“Град суфинансира и подстиче функционисања овог центра, али може се још свашта урадити и имамо много идеја у том погледу”, рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана