Прстен заразио читаву фамилију у рогатичком селу Подгај

Сретен Митровић
Прстен заразио читаву фамилију у рогатичком селу Подгај

Рогатица - Древна друштвена игра "прстен" била је један од највећих извора забаве у многим селима романијске и горњодринске регије, којом су се у стара времена прекраћивале дуге зимске ноћи.

Са доласком телевизора, а посебно игрица на рачунарима и интернета, ова, као и многе друге старе игре, губила је своје присталице и временом остала само у сјећањима најстаријих дједова и бака. Та сјећања искористили су носталгичари у селу Подгај код Рогатице и уз подршку чланица Удружења жена "Сноп" оживјели "прстен" и вратили га међу младе.

- Почело је скромно, у зимским ноћима, сусретима између најближих породица, да би се временом заразила цијела фамилија, која броји готово 20 породица у селу. Из године у годину ширио се круг учесника ове древне игре - испричала је Добрила Ујић.

Циљ  игре је у што мање покушаја открити гдје је противничка екипа сакрила прстен. Шансу да заиграју добијали су сви, од старих до најмлађих, углавном мушкараца, док су жене преле, плеле и спремале иће и пиће за побједнике, али и за поражене.

- Тако је било и ове зиме. Једва се чекало да прође "свети јануар", у којем су сијела уз "прстен" потиснула породична славља, да би се наставило са овом игром. Већ почетак фебруара искоришћен је за игру, с тим што је за тај први сусрет домаћин био етно-ресторан "Зиличина" - причу о игрању "прстена" наставио је један од учесника Јадранко Ујић.

- Окупио се - додаје он - највећи број Ујића. Дошли они који живе у селу и у граду, али и комшије из околних села одлучне да уз "прстен" проведу још једну незаборавну ноћ.

Да би игра почела требало је изабрати екипе. Овог пута избор је ишао по систему стари и млади, односно очеви и синови.

Жријебом, уз помоћ марамица, на чији се један крај навлачи прстен, који се назива "пуна", а други крај остаје слободан, па се зато назива "празна", стари су извукли онај са прстеном и добили прилику да први сакрију прстен, односно да поткривају. Али, не задуго. Већ послије првог поткривања млади су их прочитали и преузели ово право, које им је послије прве партије донијело стартних 11 поена. У тако силовитом нападу, бодрени од навијача, посебно мајки и младих, уз добацивања на рачун губитника, млади су дошли до побједе од 42 - нула. Стари су почели да прикупљају бодове, али су им млади били још недостижни. Зато је млађана екипа у 18. партији почела полако да слави побједу, да би већ у наредној њихови осмијеси полако спласнули, јер су изгубили право поткривања.

Да за старе поткрива прстен шансу је добио појачање екипе. И поред тога што је шакама покривао очи да му млади не би прочитали са лица гдје се прстен налази, брзо је морао предати поткривање, па су вођство поново преузели млади.

- Наставак је ипак наговјештавао драму. Млади су све чешће бивали прочитани, док је на страни старих било искуство, па су све боље играли. Послије више од три сата игре, у драматичној завршници, уз салве аплауза и сочних шала, сусрет је окончан у 57. партији побједом екипе старих, који су први стигли до циљног 201 поена, док су млади стали на 197 - рекао је записничар на сусрету Јадранко Ујић.

Он је додао да је реванш одмах заказан. Игра се већ наредног викенда. Опет ће то бити вече мајсторства у поткривању прстена, здушног навијања, дружења зачињеног кафом, соком, али и чашицом домаће шљивовице, а игра би овај пут могла потрајати и до зоре.

Правила игре

За игру "прстен" користи се један прстен, десет вунених чарапа, приглавака или рукавица и једна марамица, коју играчи зову "сара", а под којом крију прстен.

Игру у једној екипи носи пет до шест такмичара, уз строга правила од почетка до краја сусрета. Једна екипа крије прстен, а друга треба да га пронађе.

Прва, друга и претпосљедња чарапа се називају још и "пуна" и ако се у њима пронађе прстен та екипа има право поткривања. Кад се прстен нађе у "празној", онда се преостали дио чарапа, приглавака или рукавица, односно поткривака, броји и приписује екипи која поткрива. Укупан збир не може бити на броју девет и нула, па се збир повећава за два поена и иде 11, 21, 51, 101, итд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана