Провјерити техничку исправност возила

Срна
Провјерити техничку исправност возила

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске и Ауто-мото савез (АМС) Српске спроводе превентивну активност под називом "Да ли возите технички исправно возило-провјерите", чији је циљ превентивно дјеловање на унапређењу безбједности саобраћаја, односно бесплатно информисање возача о техничкој исправности њихових возила.

Помоћник министра саобраћаја и веза Српске за друмски саобраћај Драган Станимировић рекао је да технички прегледи представљају најбољи механизам за безбједно одвијање саобраћаја.

"Од укупног броја обављених техничких прегледа у 2020. години, имали смо око 14 одсто технички неисправних возила, а највише неисправности забиљежено је на уређајима за освјетљење и свјетлосну сигнализацију, системом за кочење, управљање...", рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци гдје се у оквиру ове кампање обављају контроле техничке исправности возила.

С обзиром на то да је у току сезона годишњих одмора и да је повећана фреквенција саобраћаја на путевима у Српској, Станимировић је позвао возаче да посебну пажњу обрате на техничку исправност својих возила, те да их припреме за дужа путовања како би се избјегле саобраћајне незгоде.

Генерални секретар Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске Ранко Бабић рекао је да се ова активност спроводи већ 21 годину.

Он је навео да се, за разлику од ранијих година, грађани у све већем броју одазивају на позиве за бесплатну провјеру техничке исправности возила.

"Дјелујемо на свијест возача да зна шта значи имати технички исправно возило", рекао је Бабић и позвао возаче да прије поласка на пут током годишњих одмора погледају каква су то законска правила која важе у земљама и до земаља кроз које треба да прођу, те да тим поводом могу да позову и АМС.

Начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Далибор Иванић рекао је да МУП у континуитету заједно са осталим институцијама система безбједности саобраћаја учествује у превентивним активностима.

Он сматра да технички исправно возило значи и безбједнији саобраћај, те је истакао да је лани на путевима Српске због техничке неисправности искључено 1.800 возила.

Статистички посматрано, навео је Иванић, закључујемо да је стање безбједности на путевима у Српској стабилно.

"Ако узмемо у обзир чињеницу да је петогодишњи просјек 133 погинула на путевима Српске, а да је лани евинентиран 101 погинули, можемо уочити знатан напредак. У првом полугодишту ове године на путевима је страдало 36 људи", рекао је он.

Он истиче да ИТ технологије олакшавају посао када је ријеч о унапређењу безбједности саобраћаја на путевима у Српској, првенствено за мјерење брзине, јер је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода неприлагођена брзина.

Дубравка Гајић из Одјељења за маркетинг "Оптима групе" каже да ова компанија подржава акције АМС-а којом организују у превентивном смислу како би био смањен број саобраћајних незгода на путевима у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана