Протестна шетња мјештана Бистрице: Противе се отварања рудника лигнита

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Мјештани приједорске мјесне заједнице Бистрица организовали су данас протесту шетњу против експлоатације угља на подручју ове мјесне заједнице.

Мјештанин Бистрице Светозар Вучковац је рекао новинарима да грађани не желе да се у њиховом мјесту отвори рудник лигнита и да им је и градоначелник Приједора Слободан Јавор обећао помоћ у заустављању тих радова.

"Сви знамо каква је то руда, да ће то бити штетно по здравље људи и околину. Не желимо да подржимо ту причу, нити да се врши девастација наше мјесне заједнице", рекао је Вучковац.

Он каже да су мјештани упућивали захтјеве и апеле инспекцији, полицији и другим надлежним институцијама да се обуставе радње које се тренутно врше у Бистрици, али да се још нико није званично о њима изјаснио.

Вуковац је рекао да је на локалитету могуће експлоатације угља, према најавама власника земљишта које је откупио од мјештана, требало да буде етно-село.

Међу учесницима мирне протестне шетње био и бивши градоначелник Приједора Марко Павић, који је поријеклом из Бистрице.

"Овдје сам да подржим мјештане за очување села, околине и грађана", рекао је Павић и додао да би копање руде девастирало једно од најљепших села на овом подручју и да се томе морају сви супротставити.

Мјештанин Зоран Нинић рекао је да је ово питање "тест за Републику Српску, за демократију, право и достојанство".

"Не споримо енегретску кризу, тако је у читавом свијету, а не само код нас, али да ли ће нас спасити 100.000 тона угља из Бистрице", упитао је Нинић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана