Прота Радовић: Слави није мјесто у кафани

Срна
Прота Радовић: Слави није мјесто у кафани

БЕОГРАД - Слава је породични празник који се прославља у кругу породице, са најближим пријатељима, њено мјесто није у ресторанима, кафанама, рекао је протојереј ставрофор Љубивоје Радовић.

“Огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља”, напоменуо је протојереј и додао да разговоре треба водити у томе правцу да би научили, испунили се љубављу и тако указали поштовање светитељу.

Радовић је истакао да треба прославити без претјеривања, јер смисао славе није у претјеривању и јелу и пићу већ у духовном расположењу.

Истакао је да то што поједини славе славу у ресторанима и са музиком нема везе са православним поимањем крсне славе.

Подсјетио је да су домаћини дворили славу, а гости сједили, да домаћин није желио да сједне поштујући светитеља кога прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом.

“А ми хоћемо да ту атмосферу пренесемо у кафану, то једно са другим не иде. Боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима”, истакао је Радовић за РТС.

Када је ријеч о Никољдану, каже да је у праву Душко Радовић када каже да половина људи слави, а половина иде на славу.

Истиче да су се многи обичаји у нашем народу мењали, прекидали и обнављали, а да је једино слава остала.

“Славили су наши преци у рововима, у највећим оскудицама, страдањима и патњама. Било на који начин, али никако нису дозволили да се прекине слављење крсне славе”, закључио је Радовић.

Прота је нагласио и да пост не би смио да се сведе на тањир, јер је он нешто много узвишеније и веће, треба га зачинити добрим дјелима и љубављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана