Просвјетари у Новом Граду траже исплату дуговања

А. Ј.
Просвјетари у Новом Граду траже исплату дуговања

Нови Град - Запослени у Основној школи "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима код Новог Града јуче су одржали једночасовни штрајк упозорења због непримјереног односа надлежних институција према радницима у просвјети.

Ова школа је трећа по реду, у посљедњих 15 дана, која се одлучила на овај вид синдикалне борбе. Прије ње, то су учинили радници ОШ "Бранко Ћопић" у Доњем Дубовику, Крупа на Уни и ОШ "Петар Шкундрић" Будимилић Јапра код Оштре Луке.

Предсједник синдикалне организације школе у Доњим Агићима Далиборка Сладаковић истиче да су се радници одлучили на штрајк упозорења због обрачуна накнаде за превоз.

- Већина запослених до посла путује по неколико десетина километара, а упутство за обрачун накнаде за превоз је непримјенљиво и тражимо да буде стављено ван снаге. Захтијевамо и исплату трошкова превоза за новембар и децембар прошле године, као и за август и септембар ове године - казала је Сладаковићева и додала да радници захтијевају и исплату накнада за смрт ужих чланова породице и за рођење дјетета, која им дугују за 2015. годину.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић каже да просвјетари годинама упозоравају на недостајућа средства у буџету РС јер им се од 2011. године константно дугује по различитим основама. Он је истакао да су просвјетари разочарани и огорчени јер многи путују 20, 30, па чак и 50 километара до посла о сопственом трошку.

- Много школа нам се пријавило за штрајк упозорења и уколико наши захтјеви не буду испуњени, размотрићемо друге облике синдикалне борбе. Колеге предлажу протесте у Бањалуци и својим локалним заједницама. О прекиду наставе за сада не размишљамо - поручио је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана