"Просвјета" Мостар: Стипендију добило 150 ученика и студената из Херцеговине

Срна
"Просвјета" Мостар: Стипендију добило 150 ученика и студената из Херцеговине

МОСТАР - Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" Мостар уручио је данас "Просвјетину" стипендију "Владимир Ћоровић" за 150 ученика и студената из Херцеговине.

"Просвјета" Мостар: Стипендију добило 150 ученика и студената из Херцеговине

Стипендију у школској и акдемској 2021/2022. години добила су 32 ученика од шестог до деветог разреда основне школе, 35 средњошколаца и 64 студената.

Најбоља пливачица у БиХ, млада Мостарка Лана Пудар, добила је специјалну стипендију.

Дванаест ученика и студената добило је специјалне награде, а седам ученика Гиманзије "Јован Дучић" из Требиња добило је награде за активизам.

Ове године додијењен је највећи број стипендија од када је програм обновљен, односно 54,64 одсто више него претходне године, те 100 одсто више него прије само двије године, а овогодишњи стипендијски фонд већи је од 55.000 евра, додаје се у саопштењу.

"Просвјетина" стипендија "Владимир Ћоровић" додјељена је по шести пут.

Присутне је поздравио Његово преосвештенство владика захуско-херцеговачки и приморски Димитрије поручујући стипендистима да уче школе, али и да просвјећују и своја срца и душе, јер само тако ће бити цјеловити људи и задржати младост.

Предсједник Организационог одбора "Просвјетине стипендије" и оснивач Славко Андрејевић обратио се у и име донатора који подржавају овај пројекат.

-У свијету данас, можда и више него икада раније, ви ћете имати пуно избора. Доносићете одлуке дневно, неке важне, неке мање важне, али свака одлука, сваки избор ће трасирати и одлучивати пут пред вама - поручио је Андрејевић.

Један од донатора и чланова Оргаизационог одбора Жељко Јерговић нагласио је да је породично везан за Мостар, али да у овом програму учествују и људи који немају никакве везе са Херцеговином, али имају велико срце да подрже овај програм.

-У животу вам нико не може одузети најважнију ствар, а то је знање. И нико вам не може одузети емоције које гајите према друштву и Цркви која је основа нашег окупљања. Ако то будете испоштовали, имаћете лијепу будућност - рекао је Јерговић.

Предсједник мостарског Градског одбора СПКД "Просвјета" Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да је поносна на овај догађај, јер је "Просвјетина" стипендија "Владимир Ћоровић" тренуто највећи стипендијски фонд у Херцеговини по броју стипендиста.

Она је пдосјетила да "Просвјета" ове године обиљежава 120 година постојања и да је давне 1902. године основана од српских интелектуалца, као друштво за стипендирање ђака.

-Зато сам срећна што смо остали досљедни својој традицији и основној мисији. Још сам срећнија што једно мало друштво какво је “Просвјета” Мостар може изњедрити овакав пројекат. Није ме стид рећи да дајемо десет пута више него што имамо - рекла је она.

У свечаном програму данас су наступили Хор "Алекса" из "Просвјетине" школе из

Мостара и Пјевачка група "Свети Димитрије" из Невесиња.

"Просвјетине" стипендије "Владимир Ћоровић" додјељују се за ученике основних и средњих школа и студенте у школској и академској 2021/2022. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана