"Просвјета" Брчко: Изложбом фотографија Петера Хандкеа отворена галерија

Срна
Foto: Срна

БРЧКО - Изложбом фотографија нобеловца Петера Хандкеа Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) "Просвјета" из Брчког отворило је своју Галерију која носи име великог српског сликара Саве Шумановића.

Предсједник СПКД "Просвјета" Брчко Драган Томић рекао је да су Галерија и изложба отворене у оквиру "Просвјетине" манифестиције "30 дана за 30 рођендана Српске", којим се обиљежава и три деценије од обнове рада тог друштва. "До сада смо организовали низ културних догађаја. Ове наше свечаности завршавају се 10. јануара свечаном академијом", рекао је Томић новинарима.

Приређивачи изложбе били су чланови Академије наука и умјетности Републике Српске Миливоје Унковић и Ранко Поповић. Унковић је рекао да изложене фотографије прате Хандкеов живот од његовог младалачког периода до зрелих година кроз портрете са његовом мајком, ћерком, књижевни рад и уручење Нобелове награде. Поповић је рекао да је изложба конципирана са намјерном да се великом писцу Хандкеу ода признање. Он је истакао да би се требало бавити Хандкеовим дјелом, али и оним што је посебно важно за Србе, а то је његова морална вертикала.

"Он је човјек који има чврсту упоришну тачку која једнако исијава из његовог обимног књижевног дјела и из његових људских поступака", истакао је Поповић. Поповић је подсјетио да је Хандке члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2008. године, а да је Нобелову награду добио 2019. године. Он сматра да би наставници књижевности требало више да анимирају ученике да читају његова дјела. Изложбу фотографија посвећену Хандкеовом лику и дјелу, која је отворена синоћ, посјетиоци ће моћи погледати до 17. јануара радним даном од 8.00 до 16.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана