Прослављена крсна слава Храма Светог Преображења Господњег у Сарајеву

palelive.com
Прослављена крсна слава Храма Светог Преображења Господњег у Сарајеву

Сарајево - Храм Светог Преображења Господњег у Сарајеву данас прославља крсну славу. Након свете литругије и славског обреда по обучају је обављено освештање грожђа, а након тога је кренула литија око храма.

Храм су 1940. године саградили својим прилозима православни Срби парохије Долачке и бројни приложници из других парохија.

"Храм Светог Преображења завршен је и освјештан 8. септембра 1940. године уз присуство Његове светости патријарха српског Гаврила Дожића, митрополита дабробосанског Петра Зимоњића, епископа Николаја Велимировића, Нектарија Круља и Николаја Јокановића, те 50 свештеника, високих гостију и око 50.000 вјерника", навео је парох Долачки Чедомир Ђелмо.

Према његовим ријечима, од тада се сваке године у том храму прославља Свето Преображење као крсна слава светог храма.  Кум славе храма ове године је Недељко Елек са својом породицом.

У своме постојању од 70 година, храм Светог Преображења у Новом Сарајеву два пута је затваран и скрнављен. У периоду од 1941. до 1945. година власти Независне државе Хрватске затвориле су храм, а свештенике протјерале, а у ратном периоду од 1992. до 1995. година храм је био проваљен и опљачкан. Поправљен је и освештан по завршетку рата 1995. године.

Послије рата од 1995. године, храм је обновљен старањем надлежног пароха и парохијана.

Храм је темељно очишћен и освештан, уређена је порта и оправљен кров. Од прокишњавања и влаге оштећене су електричне инсталације и фреске. Спољни зидови храма од тесаног бијелог камена, потамнили су на неким дијеловима толико да су и црнили. Током наредних година отклоњене су последице оштећења храма. Постављена је нова инсталација, обновљена је зидна ограда, очишћена је фасада храма од наталожених тамнина.

Од 2004. године почиње осликавање унутрашњости храма. Након свих ових и других мањих радова, храм Светог Преображења у општини Ново Сарајево је по изгледу и добром одржавању један од најљепших у епархији Дабробосанској.

Радови на постављању подног гријања у храму завршени су до 19. августа 2009. године – до храмовне славе Светог Преображења, која је свечано прослављена уз присуство Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја и уз саслужење седам свештеника.

Током литургије, митрополит Николај је унаприједио садашњег пароха и старјешину храма оца Јадрана Даниловића протонамјесника у чин протојереја. Протојереј Јадран Даниловић је парох Долачки и старјешина храма од 2001. године.

При овом храму су служили свештеници: Замфир Миличевић, Јован Марјановић, Јован Шкаљак, Вељко Шкаљак, Војислав Чаркић, Лазар Васиљевић, протосинђел Авакум Росић, Јадран Даниловић и Чедомир Ђелмо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана