Пропада 6.000 тона јабуке чекајући Клас

Милијана Латиновић
Пропада 6.000 тона јабуке чекајући Клас

Бањалука - Чекајући да сарајевски "Клас" откупи јабуке, као што је било договорено, велики број воћара из РС каснио је с бербом, због чега око 6.000 тона овог воћа пропада у неусловним складиштима.

Рекао је ово јуче предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истичући да је, према његовим сазнањима, 200 воћара углавном са подручја општине Градишка потписало уговор о откупу који је понудио сарајевски "Клас".

- Појавио се купац са изузетно добром понудом, фирма "Клас" из Сарајева. Воћари су потписали уговоре, све је штимало, цијена је била одлична, међутим, око 6.000 тона јабуке је остало у воћњацима и по неусловним складиштима, јер купац није испоштовао оно што је договорено - казао је Дојчиновић.

Додао је да су представници "Класа" долазили код воћара и договарали сарадњу, али да се нису обраћали удружењу.

- Њихова понуда је била одлична, људи су се поуздали у то и, ето, сад гледају како јабука пропада - нагласио је Дојчиновић. Тврди да су се воћари повели за добром откупном цијеном од око 0,45 марака по килограму.

Прича да је међу произвођачима који су потписали те уговоре доста чланова удружења, међутим, нико од њих се није обратио удружењу када су договарали откуп. Дојчиновић ипак поручује да ће, уколико затраже помоћ, удружење стати иза својих произвођача, прије свега, да заштите домаћу производњу. Воћари који су потписали уговор поручују да се осјећају превареним јер, како наглашавају, није испоштовано оно што је било предвиђено.

Произвођач Томислав Мијатовић потврдио је да су представници "Класа" дошли почетком бербе и понудили изузетно добре услове за откуп јабуке. Према његовим ријечима, договор је био да беру заједно прву и другу класу, након чега би била обављена класификација, а затим исплата.

- Потписали смо уговоре, а потом су их представници "Класа" однијели у Сарајево и од тада ми не знамо на чему смо - рекао је Мијатовић који тврди да су воћари изиграни.

Додаје да су се воћари у задњи час сналазили како су знали и умјели, докупљивали амбалажу, позајмљивали, али да се велики број није успио снаћи и да су на губитку.

С друге стране, из фирме "Клас" су рекли да никакве уговоре нису потписали са произвођачима јабуке на подручју РС.

- Истина, понудили смо приједлоге уговора, али никада није дошло до потписивања истих, јер смо се увјерили да нећемо моћи пронаћи довољно капацитета за прераду, односно сортирање јабука - рекли су из службе за односе с јавношћу предузећа "Клас" Сарајево.

Додају да су извезли један камион јабука како би се увјерили у могућности и квалитет реализације посла.

- Једини услов нашег партнера којем смо намјеравали пласирати јабуку је био да јабука буде калибрирана према њиховим захтјевима. Дакле, ми смо извезли један камион јабуке. Купац је био задовољан квалитетом, али не и калибражом - рекли су у "Класу".

Наглашавају да је проблем настао код прераде и сортирања воћа, због чега је пласман морао бити заустављен.

- Опција куповине јабуке је још отворена и ако постигнемо договор са прерађивачима, посао ће моћи бити реализован - додали су из "Класа".

Рекордни приноси

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је захваљујући системима наводњавања у многим засадима избјегнута велика штета од суше.

- У појединим регионима забиљежени су рекордни приноси воћа, као што је случај у Поповом пољу, гдје су остварени приноси неких сорти јабуке и до 110 тона по хектару - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана