Промрзле туристе на Маглићу носили на леђима

Радмила Ђевић
Промрзле туристе на Маглићу носили на леђима

Фоча - Када се на највиши врх БиХ спусти киша планину окује густа магла, за час се промијене сва годишња доба и мале су шансе да се не залута. То се догодило чешким туристима Клари Филиповој (23) и Јакубу Кероушу (25), које су послије дванаесточасовне потраге из врлети Маглића спасили припадници фочанске Горске службе спасавања.

Чим су у четвртак око 19 часова добили позив од Министарства безбједности БиХ и надлежних амбасада осам чланова фочанског спасилачког друштва "Волф" и Горске службе спасавања упутили су се ка Маглићу. Иако у захтјевним условима, под густом маглом, олујним невременом и температуром испод пет степени Целзијуса, у свој спасилачки дневник уписали су још једну побједу.

- За сат и двадесетак минута смо били у подножју Маглића, одакле смо кренули ка врху. Почела је потрага, а око 23 часа смо пронашли Чехе и до пет часова ујутру смо их транспортовали. Терен је био веома тежак, читава планина је, чини ми се, била против нас, уз маглу, кишу и све неприлике, због чега је акција трајала чак 12 часова - прича начелник фочанских спасилаца Ненад Иконић.

Додаје да је ова спасилачка мисија на надморској висини већој од 2.000 метара била једна од најзахтјевнијих.

- Морали смо да их носимо на себи, вежемо, извлачимо миц по миц, јер су дјевојци били повријеђени лигаменти на кољену. Пружили смо јој прву помоћ, дали лијекове против болова, извукли из процјепа, а потом транспортовали до Пријевора. И њен младић је имао неколико огреботина, а обоје су били веома уплашени - испричао је Иконић.

Туристи су у четвртак поподне кренули у поход на највиши врх у БиХ. Довољно је било једно погрешно скретање да се нађу у неприлици и заглаве у процјеп, одакле нису могли никуда, а мање од стотину метара дијелило их је од самог врха. Били су у страху и паници, али су ипак успјели да ступе у контакт са чешком амбасадом у БиХ.

- Када смо угледали спасиоце као да смо се поново родили. Нисмо очекивали да ће нас ово задесити, јер када смо пошли гријало је сунце. Међутим, врло брзо је на планини постало језиво, а ови храбри људи су нас спасили од сигурне смрти, због чега смо им бескрајно захвални - каже Филипова.

Након што су избављени из канџи планине, чешки туристи се добро осјећају и смјештени су у кући предводника спасилачке акције Ненада Иконића, гдје ће се окрепљивати.

Сличну мисију фочански спасиоци имали су у септембру 2014. године, када је у врлетима ове планине залутало петоро Чеха, међу којима је било и двоје дјеце.

Опрема и водич

Случај чешких туриста залуталих на планини Маглић још једном је потврдио да је веома опасно упуштати се у овакве авантуре без водича Националног парка "Сутјеска". Ненад Иконић савјетује свима да без добре опреме, хране, адекватне одјеће и обуће не крећу у планинарење.

- Значајно је пратити временске прогнозе, јер је планинска ћуд непредвидљива. Потребно је имати телефон и бројеве које можете позвату, а без водича, познавања бар мало терена, не треба ни покушавати успон на Маглић - савјетује Иконић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана