Промовисано друго издање књиге "Аскетика" блаженопочившег владике Атанасија

Срна
Промовисано друго издање књиге "Аскетика" блаженопочившег владике Атанасија

ТРЕБИЊЕ  - У Културном центру Требиње вечерас је, поводом три године од упокојења блаженопочившег епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, промовисано друго издање његове књиге "Аскетика", збирке његових предавања из Париза.

Епископ западноамерички Максим рекао је да је ова књига збирка предавања владике Атанасија из Париза, гдје је провео четири године и гдје је био монах, литург и професор, а који је аскетику увијек доживљавао као дио антропологије.

-То се може видјети у овој књизи, а антропологија је била само поглавље христологије. Има нечега јако дирљивог у томе како он под париским небом, тамо неким студентима у Кримској улици говори о тајнама подвига. Отац Захарије, који је данас у Манастиру Светог Јована Претече у Енглеској, каже да је Атанасије када би се студенти повукли, увече читао молитве које му је слао отац Јустин - истакао је епископ Максим.

Свештеник Милорад Средојевић рекао је да се ова књига појавила у "вунено вријеме", у којем дође као лијек за људску душу.

-Ова књига нас враћа нама самима и долази у право вријеме - нагласио је Средојевић.

Он је навео да, када се посматра живот и рад једног мислиоца, филозофа, пјесника, богослова, обично се гледа у којем времену је живио и шта је радио, какав је његов ехо на средину, на прилике и неприлике.

-Владика Атанасије је личност огромног ауторитета, снажна, епохална личност, толико је стварао и радио да нема области у којој се није одредио. Његове мисли и стваралаштво се налазе у свјетским језицима, руском, енглеском, грчком, француском - истакао је отац Средојевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана