Промовисано 90 дипломираних доктора медицине

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Медицински факултет Универзитета у Бањалуци промовисао је данас 90 дипломираних доктора медицине, 30 доктора стоматологије, 39 магистара фармације и 15 дипломираних медицинара здравствене његе.

Декан овог факултета Ранко Шкрбић истакао је да Република Српска има свијетлу будућност кад је ријеч о медицинском кадру.

 "Данас су 174 млада човјека у прилици да приме диплому Медицинског факултета и многи су већ нашли свој ангажман у здравственим установама у Републици Српској. Као декан сам срећан што имамо овакву генерацију и здравство Републике Српске је у сигурним рукама", рекао је Шкрбић новинарима у Бањалуци.

Прије почетка академије уприличене поводом 43 године постојања и рада Медицинског факултета у Бањалуци, Шкрбић је нагласио да је интересовање свршених средњошколаца за Медицински факултет традиционално велико, те да је и ове године интерес био огроман. "Посљедњих неколико година видљив је раст броја студената који у року завршава факултет, изнад 70 одсто, а велики је и број студената са високим просјеком", навео је Шкрбић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић честитао је студентима, њиховим родитељима и професорима, истичући да је потребан огроман труд да би се завршио медицински факултет.

"Захвалио бих и овим младим људима што су се кроз Савез студената Медицинског факултета први укључили у јавну промоцију вакцинације против вируса корона. Они су схватили бит наше борбе током пандемије, а то је медицина заснована на доказима", поручио је Шеранић.

 Ресорни министар је навео да Република Српска добија нови кадар који ће доћи у здравствени систем, те да ће знање и вјештине морати да унапређују наредних 40 година. Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Медицински факултет из године у годину напредује у сваком погледу.

"Број студената који студира на Медицинском факултету у посљедње четири године повећао се за 1.000, што је за сваку похвалу. Број публикација у међународним референтним часописима се повећао за готово 100 одсто. Када посматрамо све аспекте, Медицински факултет је једна од најзначајнијих чланица Универзитета", рекао је Гајанин. Један од најбољих студената генерације Медицинског факултета у Бањалуци Стефан Кременовић рекао је да је студирање било дуготрајан и мукотрпан процес, те да медицина није занимање, него животни позив.

 "Цијели живот ћемо се школовати, завршили смо тек прву фазу, сад слиједе докторске студије и усавршавање у стручном и академском пољу. Уписао сам трећи циклус биомедицинских студија, а конкретно ме интересује гинекологија, у којој желим даље да се усавршавам", навео је Кременовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана